Puszyste krucho- drożdżowe ciasto z truskawkami

  • wyświetlono: 11261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Pyszna, pachnąca propozycja słodkiego wypieku. Łatwy, szybki w wykonaniu przepis.

  • 50min

Składniki

Ciasto krucho- drożdżowe:
80 dag mąki pszennej przesianej, typ 500
30 dag masła
10 dag świeżych drożdży
6 łyżek cukru
6 łyżek kwaśnej śmietany
4 całe jajka
2 żółtka
2 cukry waniliowe
szczypta soli

Ponadto:
ok. 500 g świeżych truskawek
2 czubate łyżki kokosu na kruszonkę oraz mąka i cukier
bułka tarta do posypania ciasta




Sposób przygotowania przepisu:

Puszyste krucho- drożdżowe ciasto z truskawkami

  • śmietana plus drożdże1. Wykonanie ciasta:
    Najpierw mieszamy drożdże ze śmietaną. Utworzy się płynna masa.
  • składniki na ciasto krucho- drożdżowe2. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy posiekane, miękkie masło. Wsypujemy cukry, wbijamy jaja i żółtka.
  • wlewanie drożdży do ciasta3. Na końcu wlewamy drożdże i wsypujemy sól.
  • wyrobione ciasto krucho- drożdżowe4. Ciasto wyrabiamy szybko ręką, aż będzie plastyczne.
  • ciasto przed pieczeniem wysypane tarta bułką5. Blaszkę o wymiarach 36x24 wykładamy pergaminem.
    Równo rozkładamy ciasto. Przesypujemy przesianą tartą bułką.Odkładając garść- na kruszonkę.
  • truskawki6. Truskawki myjemy, osuszamy. Kroimy na połowy.
  • truskawki ułożone na cieście7. Układamy połówki truskawek na cieście.
  • poskubana kruszonka na owocach8. Wykonanie kruszonki.
    Garść zostawionego ciasta łączymy stopniowo z mąką, cukrem, kokosem. Zrobi nam się gęsta masa.
    Rękami skubiemy małe kawałeczki ciasta na owoce.
  • upieczone ciasto krucho- drożdżowe z truskawkami9. Ciasto pieczemy w 160 stop. C przez ok. 30 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone.
    Pozostawiamy jeszcze na chwile, ale wyłączamy piekarnik.
    Po wystudzeniu, zdejmujemy pergamin.
  • krucho- drożdżowe ciasto z truskawkami10. Smacznego :)

Porady

Z tego ciasta możemy zrobić struclę. Owoce dać do środka lub rozwałkować ciasto i podzielić na 2 części. Jedna na spód, druga na wierzch.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową.
Można ciasto zrobić na stolnicy, siekając wszystkie składniki . Ja wyrabiałam w misce.
Tarta bułka pod owoce chroni przed przemoknięciem ciasta.
Ciasto jest aromatyczne, pulchne, puszyste. Można go zabrać na wycieczkę, piknik, przyjęcie na powietrzu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieTruskawkidla dziecimój pomysłdo kawyzdrowie na talerzuDANIA DLA URODYna piknikherbatyna przyjecie na powietrzutaniłatwyszybki przepisna wycieczkęsłodki wypiekpuszyste ciasto z owocamisezonowy wypieksłodki wypiek na podwieczorekna przyjęcia rodzinne na latopulchne ciasto krucho- drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto krucho - drożdżowe z rabarbarem i malinami

Dodane przez: Skotka

Ciasto krucho - drożdżowe z rabarbarem i...

Proste smaczne, lekko winne ciasto

strucla

Dodane przez: Anitka0804

Strucla w cieście krucho drożdżowym

Pyszna pulchna, pachnąca i puszysta...

Puszyste ciasto z malinami i truskawkami

Dodane przez: czekoladka

Puszyste ciasto z malinami i truskawkami

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie...

Ciasto z truskawkami

Dodane przez: magmir81

Puszyste ciasto z truskawkami i mleczkiem...

Krótko i na temat: najlepsze ciasto...

ciasto drożdzowe

Dodane przez: justka2712

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe!...

image-1hm208g

Dodane przez: trufelkowo

krucho-maślane ciasto z rabarbarem i truskawkami

Krucho-maślane ciasto, idealnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE