NALEWKA KAWOWA Z NUTĄ WANILII

4.47 (185 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zawsze się udaje. Jest smaczna i aromatyczna. Warta wypróbowania, bo przepis jest banalnie prosty.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 ziaren kawy
    Laska wanilii
    250 ml wody
    150 ml płynnego miodu
    Spirytus litr
Wystaw ocenę:

4.47 (185 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Kawy

Nalewka kawowa z nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę i laskę wanilii zalać spirytusem w dużym słoiku. Odstawić najlepiej do piwnicy (miejsce musi być przyciemnione) na co najmniej 10-14 dni.
    Po upływie tego czasu zagotować wodę i ostudzić do ok. 40 stopni. W tej temperaturze rozpuścić miód. Syrop wlać do słoika ze spirytusem, wymieszać, przefiltrować, rozlać do butelek. Do każdej dodać kilka ziaren kawy, które przegryzły się ze spirytusem.
    Trunek jest gotowy do spożycia od razu po przefiltrowaniu. Polecam jednak odstawić go jeszcze na 12 godzin do lodówki.
    Laskę wanilii i pozostałe ziarna kawy przydadzą się do zrobienia.m.in. ciasta kawowego lub chałwowego z nutą alkoholu lub jako dodatek do tiramisu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować