Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Uwielbiam piec drożdżowe ciasta, patrzeć jak rosną, a później cudownie pachną w piekarniku. Drożdżowe ciasto samo w sobie jest pyszne, a z rabarbarem i migdałową kruszonką, to wyjątkowy rarytas.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka tortowa - 750 g
    mleko ciepłe - ½ szk.
    śmietana kremówka – 1 szk.
    żółtka - 3 szt.
    masło - 70 g
    cukier puder - 1 szk.
    świeże drożdże - 20 g

    KRUSZONKA:
    mąka krupczatka - 35 g
    mielone migdały – 35 g
    cukier puder - 50 g
    masło - 50 g

    PONADTO:
    rabarbar - 500 g
    cukier - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże drożdże mieszam z łyżeczką cukru, a gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy rozczyn z drożdży jest gotowy wlewam do niego letnie mleko, śmietanę i cukier, mieszam. Łączę z mąką, roztrzepanymi żółtkami i roztopionym i przestudzonym masłem. Wyrabiam długo i dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące.
  • 3. Ciasto przekładam do miski, nakrywam ją ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 4. W tym czasie przygotowuję dwie tortownice, smaruję je masłem i obsypuję mąką.
    Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Rozwałkowuję i przekładam do wcześniej przygotowanych foremek, nakrywam je lnianymi ściereczkami i odstawiam do kolejnego wyrośnięcia.
  • 5. Umyty rabarbar obieram z włókien, kroję na mniejsze kawałki, mieszam z cukrem i rozkładam na wyrośniętym cieście.
    Składniki kruszonki mieszam i rozgniatam, tak by powstały grudki. Gotową kruszonką posypuję rabarbar.
    Ciasta wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160°C i piekę około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
    Upieczone studzę na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować