Uwielbiam piec drożdżowe ciasta, patrzeć jak rosną, a później cudownie pachną w piekarniku. Drożdżowe ciasto samo w sobie jest pyszne, a z rabarbarem i migdałową kruszonką, to wyjątkowy rarytas.
3 godz.
Składniki:
mąka tortowa - 750 g
mleko ciepłe - ½ szk.
śmietana kremówka – 1 szk.
żółtka - 3 szt.
masło - 70 g
cukier puder - 1 szk.
świeże drożdże - 20 g
KRUSZONKA:
mąka krupczatka - 35 g
mielone migdały – 35 g
cukier puder - 50 g
masło - 50 g
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże drożdże mieszam z łyżeczką cukru, a gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Gdy rozczyn z drożdży jest gotowy wlewam do niego letnie mleko, śmietanę i cukier, mieszam. Łączę z mąką, roztrzepanymi żółtkami i roztopionym i przestudzonym masłem. Wyrabiam długo i dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące.
3.Ciasto przekładam do miski, nakrywam ją ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
4.W tym czasie przygotowuję dwie tortownice, smaruję je masłem i obsypuję mąką.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Rozwałkowuję i przekładam do wcześniej przygotowanych foremek, nakrywam je lnianymi ściereczkami i odstawiam do kolejnego wyrośnięcia.
5.Umyty rabarbar obieram z włókien, kroję na mniejsze kawałki, mieszam z cukrem i rozkładam na wyrośniętym cieście.
Składniki kruszonki mieszam i rozgniatam, tak by powstały grudki. Gotową kruszonką posypuję rabarbar.
Ciasta wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160°C i piekę około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone studzę na kratce kuchennej.
Komentarze