Ciasto makowe z rabarbarem i migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    100 g suchego maku
    225 g masła lub margaryny
    5 jajek
    350 g cukru
    250 g jogurtu naturalnego
    360 g mąki pszennej,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    700 g obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru

    KRUSZONKA:
    60 g pokruszonych płatków migdałowych
    150 g mąki
    60 g cukru
    100 g masła lub margaryny

    DODATKOWO:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Ciasto

Ciasto makowe z rabarbarem i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Masło roztopić w rondelku, wsypać mak, mieszać i gotować razem na małym ogniu około 3-4 minuty, odstawić do wystygnięcia.
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do rondelka z masłem i z makiem dodać jogurt, wymieszać i wlać do jajek. Wszystko razem miksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Gotowe ciasto przelać do blaszki (25/35 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojony rabarbar.
  • 2. KRUSZONKA:
    Suche składniki wsypać do miski, wymieszać łyżką, dodać masło i wszystko razem utrzeć w palcach. Gotową kruszonką posypać rozłożony na cieście rabarbar.
  • 3. Piec w 180°C do zarumienienia, czyli około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować