CIASTO:
100 g suchego maku
225 g masła lub margaryny
5 jajek
350 g cukru
250 g jogurtu naturalnego
360 g mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
700 g obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru
KRUSZONKA:
60 g pokruszonych płatków migdałowych
150 g mąki
60 g cukru
100 g masła lub margaryny
Ciasto makowe z rabarbarem i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Masło roztopić w rondelku, wsypać mak, mieszać i gotować razem na małym ogniu około 3-4 minuty, odstawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do rondelka z masłem i z makiem dodać jogurt, wymieszać i wlać do jajek. Wszystko razem miksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto przelać do blaszki (25/35 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojony rabarbar.
2.KRUSZONKA:
Suche składniki wsypać do miski, wymieszać łyżką, dodać masło i wszystko razem utrzeć w palcach. Gotową kruszonką posypać rozłożony na cieście rabarbar.
3.Piec w 180°C do zarumienienia, czyli około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze