Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Świeżutka drożdżówka najlepiej smakuje z kawą ze śmietanką !

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    2/3 szklanki mleka
    3 dag drożdży
    5 dag masła
    3 żółtka
    ½ szklanki cukru
    wanilia
    szczypta soli

    kruszonka:

    5 dag masła
    4 dag cukru pudru
    4 dag mąki

    4 laski rabarbaru

    foremka o wymiarach 23x33cm
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z mleka drożdży, łyżeczki cukru i odrobiny mąki przygotuj rozczyn
    2. Rabarbar obierz i pokrój w drobniutkie kawałki
    3. Utrzyj żółtka z cukrem do białości, dodaj wanilię
    4. Do wyrośniętych drożdży dodaj utarte żółtka oraz część mąki
    5. Ciasto wyrabiaj do uzyskania jednolitej, gładkiej, błyszczącej masy
    6. Dodaj pozostała mąkę i roztopione masło i wyrabiaj nadal na wolnych obrotach do całkowitego połączenia ciasta z mąką .
    7. Rozgrzej piec do 180*C
    8. Ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj do osiągnięcia wymiaru przygotowanej foremki.
    9. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenie pierwotnej grubości ciasta)
    10. Przygotuj kruszonkę mieszając rękoma wszystkie składniki do uzyskania kruszonki .
    11. Kruszonkę wstaw na chwilę do lodówki
    12. Na wyrośniętym cieście rozłóż pokrojony rabarbar
    13. Posyp ciasto przygotowaną kruszonką i wstaw do nagrzanego pieca.
    14. Ciasto powinno pozostawać w piecu do lekkiego przyrumienienia kruszonki, nie krócej niż 25 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować