Ciasto drożdżowe z makiem na śmietanie

4.4 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś w ten dzień Wigilijny mam dla was przepis na ciasto drożdżowe wykonane na śmietanie z dodatkiem maku własnoręcznie przygotowanego, przepis znajdziecie pod podanym linkiem mojego bloga

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto drożdżowe :

    3,5 szklanki mąki pszennej,
    2 żółtka,
    1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
    6 łyżek cukru,
    2 - 3 łyżki oleju,
    1 kubek śmietany 12 % - kubek poj. 330 g,
    2 łyżki mleka 3,2 %,
    1 szklanka to poj. 250 ml
    masa makowa :

    400 g maku mielonego - 2 opakowania,
    2 szklanki mleka 3,2 %,
    6 łyżek miodu prawdziwego,
    2 łyżki margaryny DELMA,
    100 g suszonej żurawiny,
    50 sztuk migdałów łuskanych
    dodatkowo :

    2 białka,
    szczypta soli drobnej,
    3 łyżki cukru
    lukier :

    7 łyżek cukru pudru,
    4 łyżki gorącej wody,
    1 mały barwnik dowolny kolor DR.OETKER
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe z makiem na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do garnka wlać mleko i zagotować następnie dodać miód, suszoną żurawinę oraz migdały rozkruszone a następnie wsypać mak i mieszając doprowadzić do tego aby mak wchłonął całe mleko
  • ciasto 2. Jak masa stygnie przygotować w misce wszystko aby wykonać ciasto drożdżowe, pozostawić w ciepłym miejscu do czasu pracy drożdży
  • ciasto 3. Jak już jest widoczna praca drożdży wtedy wyrobić ciasto dodając w trakcie olej i nadal wyrabiać do czasu wchłonięcia oleju przez ciasto odstawić na 10 minut aby ciasto odpoczęło
  • ciasto 4. Gdy ciasto odpoczywa przygotować pianę z białek i do niej dodawać ostygniętą masę makową, wymieszać do połączenia się składników
  • ciasto 5. Na odpoczęte już ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową i zwinąć w rulon
  • ciasto 6. Przygotowane ciasto pozostawić w blaszce z owiniętym luźno papierem do podwojenia objętości
  • ciasto 7. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 70 minut nawet mniej, do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. Po wystudzeniu wyjąć z blaszki aby nie zaparowało
  • ciasto 8. Ostygnięty makowiec udekorować dowolnie ja przygotowałam samodzielnie lukier
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować