Ciasto drożdżowe na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę; robimy dołek wkruszamy drożdże posypujemy dwoma łyżkami cukru i łyżką mąki, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na ok 10 minut do czasu kiedy drożdże zaczną rosnąć.
2.W małym garnuszku roztapiamy masło; studzimy. Do miski z mąką i drożdżami wsypujemy pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
3.Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia. Ciasto posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st pieczemy ok 45 minut
Komentarze