ciasto drożdżowe na śmietanie

4.42 (183 ocen)

bardzo smaczne ciasto, składniki na blachę 23x25cm

Składniki:

  • 3 szkl + 3łyżki maki
    50g świeżych drożdży
    200ml śmietany 18%
    3/4 szkl. mleka
    2 jajka
    3/4 szkl cukru
    150g roztopionego masła
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.42 (183 ocen)

Ciasto drożdżowe na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę; robimy dołek wkruszamy drożdże posypujemy dwoma łyżkami cukru i łyżką mąki, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na ok 10 minut do czasu kiedy drożdże zaczną rosnąć.
  • 2. W małym garnuszku roztapiamy masło; studzimy. Do miski z mąką i drożdżami wsypujemy pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do
    pieczenia. Ciasto posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st pieczemy ok 45 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować