Ciasto drożdżowe z makiem i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

na każda okazje- polecam:)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    1\2 kg maki pszennej
    150 g mleka
    50g masła
    1\4 szklanki drobnego cukru
    1 łyzeczka cukru waniliowego
    1 opakowanie suchych drożdży
    2 jajka
    większa szczypta soli

    Masa makowa z bakaliami:
    1 pełna szklanka maku
    1 szklanka mleka
    2 łyżki miodu
    garść drobnych rodzynek
    2 łyzki skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Ciasto drożdżowe z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe :
    Masło , mleko -50 g - i oba cukry umieścic w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia sie składników .
    Pozostałe mleko zagotowac a nastepnie odstawic , aby lekko przestygło.
    W misce umieścic ż pozostałe składniki na ciasto, wlac ciepłe mleko( nie gorace bo drozdze nie beda pracowac) i wyrobić ciasto.
    Wyrobione ciasto odstawic na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przykryć ściereczką.

    Masa makowa:
    Mak i mleko włozyc do garnuszka i gotowąc kilka minut a nastepnie dodać miód,chwile gotowac , dodac drobne rodzynki i skórke pomaranczową, wymieszac.

    Ciasto rozwałowac na prostokąt o wymiarach ok.30x40cm, rozprowadzic mase makowa z bakaliami,zwinąć.Zwinęte ciasto odstawic znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 150 stopniach przez 50 minut
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować