Ciasto drożdżowe z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe :
Masło , mleko -50 g - i oba cukry umieścic w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia sie składników .
Pozostałe mleko zagotowac a nastepnie odstawic , aby lekko przestygło.
W misce umieścic ż pozostałe składniki na ciasto, wlac ciepłe mleko( nie gorace bo drozdze nie beda pracowac) i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto odstawic na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przykryć ściereczką.
Masa makowa:
Mak i mleko włozyc do garnuszka i gotowąc kilka minut a nastepnie dodać miód,chwile gotowac , dodac drobne rodzynki i skórke pomaranczową, wymieszac.
Ciasto rozwałowac na prostokąt o wymiarach ok.30x40cm, rozprowadzic mase makowa z bakaliami,zwinąć.Zwinęte ciasto odstawic znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 150 stopniach przez 50 minut
Smacznego:)
Komentarze