Ciasto drożdżowe z dżemem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam aksamitny zapach i kruchość ciasta drożdżowego. Dlatego stawiam na klasyczne ciasto drożdżowe z nutą truskawki oraz odrobiną dobroci w postaci kruszonki. Jego smak zachwyca domowników. Swoją lekką wilgotnością nadaje świeżości i smaku. Nic tylko zajadać palcami :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    40 g świeżych drożdży
    Łyżka cukru
    500 ml mleka
    Parę łyżek mąki (odejmujemy od ciasta drożdżowego).

    Ciasto drożdżowe:
    700 g mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    3 jajka
    6 łyżek oleju
    szczypta soli

    Kruszonka:
    150 g mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    120 g masła

    Dodatkowo:
    Ja dodawałam dżem truskawkowy około 350 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Rozkruszone drożdże wymieszać z lekko ciepłym mlekiem, łyżką cukru i paroma łyżkami mąki. Musi powstać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy zaczyn ściereczka i chowamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
    2. Do drugiej miski dodajemy resztę składników na ciasto drożdżowe. Resztę mąki, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, szczyptę soli, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy robotem kuchennym, bądź mikserem. Ciasto jest luźne i klejące dlatego najłatwiej wyrabiać je w taki sposób.
    Następnie przykryć ściereczka i odłożyć w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
    3. Przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę. Gotową odstawić do lodówki.
    4. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia bądź posmarowanej masłem i posypanej mąka. Na cieście delikatnie rozsmarowuję dżem. Staram się całe ciasto nim wypełnić i na końcu posypuje kruszonką.
    5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. (grzałka góra-dół).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować