Ciasto drożdżowe z dżemem truskawkowym

  • wyświetlono: 243 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam aksamitny zapach i kruchość ciasta drożdżowego. Dlatego stawiam na klasyczne ciasto drożdżowe z nutą truskawki oraz odrobiną dobroci w postaci kruszonki. Jego smak zachwyca domowników. Swoją lekką wilgotnością nadaje świeżości i smaku. Nic tylko zajadać palcami :)

klaudia
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Zaczyn:
40 g świeżych drożdży
Łyżka cukru
500 ml mleka
Parę łyżek mąki (odejmujemy od ciasta drożdżowego).

Ciasto drożdżowe:
700 g mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 jajka
6 łyżek oleju
szczypta soli

Kruszonka:
150 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
120 g masła

Dodatkowo:
Ja dodawałam dżem truskawkowy około 350 g

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z dżemem truskawkowym

  • 1. 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Rozkruszone drożdże wymieszać z lekko ciepłym mlekiem, łyżką cukru i paroma łyżkami mąki. Musi powstać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy zaczyn ściereczka i chowamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
    2. Do drugiej miski dodajemy resztę składników na ciasto drożdżowe. Resztę mąki, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, szczyptę soli, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy robotem kuchennym, bądź mikserem. Ciasto jest luźne i klejące dlatego najłatwiej wyrabiać je w taki sposób.
    Następnie przykryć ściereczka i odłożyć w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
    3. Przygotować kruszonkę. W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę. Gotową odstawić do lodówki.
    4. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia bądź posmarowanej masłem i posypanej mąka. Na cieście delikatnie rozsmarowuję dżem. Staram się całe ciasto nim wypełnić i na końcu posypuje kruszonką.
    5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. (grzałka góra-dół).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkiciasto drożdżowekruszonkakruchedżempysznedżem truskawkowyświeżewilgotne

Komentarze

Podobne przepisy

Puchata drożdżówka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Puchate ciasto drożdżowe truskawkowo-poziomkowe

Bardzo lubię ciasta drożdżowe z...

PLEŚNIAK IDEALNY - kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pleśniak idealny - kruche ciasto z dżemem...

Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków,...

Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym

Dodane przez: zzewa

Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym

Dziś coś na słodko bez pieczenia. Pyszne...

Placek drożdżowy z dżemem i kruszonką

Dodane przez: rena123

Placek drożdżowy z dżemem i migdałową kruszonką

Placek drożdżowy jak u babci, puszysty,...

Ciasto makowe z kremem i dżemem

Dodane przez: Krystyna32

Ciasto makowe z kremem i dżemem

Szybkie, proste do przygotowania...

Sernik Gotowany Na Miodowych Blatach Z Dżemem Truskawkowym

Dodane przez: gotowanietoproste

Sernik Gotowany Na Miodowych Blatach Z Dżemem...

Przepyszny sernik który wciąga...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE