Ciasto drożdżowe z dżemem truskawkowym

4.5 (159 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto drożdżowe jest, zaraz po szarlotce, naszym drugim ulubionym ciastem. Idealne na początek dnia, z zimnym mlekiem

  • 3 godz.

Składniki:

  • 300 g mąki
    20 g świeżych drożdży
    100 ml mleka
    1 jajko
    1 żółtko
    50 g cukru
    75 g masła
    1 dżem truskawkowy (z owocami)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Ciasto drożdżowe z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z dżemem truskawkowym 1. Drożdże rozpuszczamy w łyżeczce cukru. Następnie wlewamy letnie mleko, wsypujemy 50 g mąki, mieszamy tak, by nie było grudek. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 20-30 min. Jajko i żółtko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki. Ciasto wyrabiamy ręką ok. 15 min, następnie łączymy z rozpuszczonym masłem, do całkowitego połączenia. Ciasto rozwałkowujemy na 1 cm, na brzegu umieszczamy owoce z dżemu, razem z galaretką. Całość zawijamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formy ( 12x31 ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Ciasto pieczemy 35 min w temperaturze 190°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować