Ciasto drożdżowe na maślance z jagodami i morelami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Mięciutkie ciasto drożdżowe na maślance z jagodami i morelami posypana prażonymi migdałami i posypana cukrem pudrem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 ml maślanki
    1 łyżeczka miodu +1 łyżka mąki

    500 gram mąki + do podsypywania ok. 50 gram (użyłam 250 gram orkiszowej i 250 gram pszennej)
    120 g cukru trzcinowego
    opakowanie suchych drożdży
    1/2 szklanki oleju rzepakowego

    250 gram jagód
    6 sztuk moreli przeciętych na pół
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Ciasto

Ciasto drożdżowe na maślance z jagodami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na maślance 1. Maślankę wlewamy do garnka, wsypujemy drożdże, dodajemy miód i łyżkę mąki - odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wyrośnięte drożdże w maślance, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy lub mieloną wanilię. Wyrabiamy wlewając olej i podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem posmarowanym olejem. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie ( ok. 30-45 minut - w zależności od temperatury w domu) rozłożyć morele i wysypać jagody. Wstawić do piekarnika na 50 minut. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu posypać prażonymi migdałami i oprószyć cukrem pudrem. Można dodać listki mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować