miodownik wg Ewy Wachowicz

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

aromatyczne, korzenne ciasto, wg mnie to połączenie murzynka z piernikiem :), bardzo szybkie i banalnie łatwe :) po namyśle przełożyłam go powidłami i to był dobry pomysł :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 jaja
    70 gram cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    70 gram stopionego, schłodzonego masła
    30 gram miodu (2 łyżeczki)
    100 gram mąki pszennej (dałam tortową)
    10 gram kakao
    150 gram bakalii (dałam tylko garść rodzynek)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli dajecie jeszcze orzechy, proponuję dać 1 i 1/3 łyżeczki)
    1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
    polewa czekoladowa + wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik wg ewy wachowicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód wymieszać ze schłodzonym ale wciąż płynnym masłem.

    Rodzynki wcześniej zamoczyć 20 minut we wrzątku, następnie dokładnie odcedzić.

    Jaja (całe) z cukrami ubić na parze (na garnku z wrzącą wodą, ale nie gotującą się) na sztywny krem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Miksować aż powstanie gładka masa, następnie dodać wymieszane masło z miodem, zmiksować i dodać bakalie, wymieszać delikatnie łyżką.

    Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (dałam krupczatkę) formy keksowej, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Schłodzone ciasto polać polewą i posypać wiórkami (opcjonalnie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować