aromatyczne, korzenne ciasto, wg mnie to połączenie murzynka z piernikiem :), bardzo szybkie i banalnie łatwe :) po namyśle przełożyłam go powidłami i to był dobry pomysł :)
Miodownik wg ewy wachowicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód wymieszać ze schłodzonym ale wciąż płynnym masłem.
Rodzynki wcześniej zamoczyć 20 minut we wrzątku, następnie dokładnie odcedzić.
Jaja (całe) z cukrami ubić na parze (na garnku z wrzącą wodą, ale nie gotującą się) na sztywny krem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Miksować aż powstanie gładka masa, następnie dodać wymieszane masło z miodem, zmiksować i dodać bakalie, wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (dałam krupczatkę) formy keksowej, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Schłodzone ciasto polać polewą i posypać wiórkami (opcjonalnie).
Komentarze