Ciasto delicja z kremem i z popcornowym biszkoptem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mój pomysł na nietypowe ciacho. Kakaowy biszkopt z dodatkiem pokruszonego popcornu, masa stracciatella przełamana agrestową galaretką a na wierzchu biszkoptowe ciastka z galaretką w czekoladzie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka ok. 25x 36 cm

    Biszkopt:
    4 jajka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki pokruszonego popcornu
    Masa stracciatella:
    250 ml śmietanki 30%
    250g. mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    1 galaretka agrestowa
    Dodatkowo:
    Opakowanie ciastek z galaretką np. truskawkową typu Delicje
    2 galaretki truskawkowe
    poncz:
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto delicja z kremem i z popcornowym biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę agrestową rozpuścić w 300 ml wrzątku, odstawić do wystudzenia oraz lekkiego stężenia.
    Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wrzątki, odstawić do wystudzenia oraz lekkiego stężenia.
  • 2. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania, wsypać kakao. Mąkę z proszkiem oraz popcornem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia.
  • 3. Masa stracciatella: Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone , oraz tężejącą galaretkę, zmiksować.
    Wsypać startą czekoladą, wymieszać.
  • 4. Ostudzony biszkopt nasączyć pączem ( wodą wymieszaną z sokiem z cytryny)
    Na biszkopt wyłożyć masę śmietankową, na niej ułożyć ciastka.
    Na wierzch wylać galaretki truskawkowe.
  • 5. Ciasto odstawić do lodówki aby stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować