Mój pomysł na nietypowe ciacho. Kakaowy biszkopt z dodatkiem pokruszonego popcornu, masa stracciatella przełamana agrestową galaretką a na wierzchu biszkoptowe ciastka z galaretką w czekoladzie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka ok. 25x 36 cm
Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki pokruszonego popcornu
Masa stracciatella:
250 ml śmietanki 30%
250g. mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 galaretka agrestowa
Dodatkowo:
Opakowanie ciastek z galaretką np. truskawkową typu Delicje
2 galaretki truskawkowe
poncz:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
Ciasto delicja z kremem i z popcornowym biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę agrestową rozpuścić w 300 ml wrzątku, odstawić do wystudzenia oraz lekkiego stężenia.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wrzątki, odstawić do wystudzenia oraz lekkiego stężenia.
2.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania, wsypać kakao. Mąkę z proszkiem oraz popcornem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia.
3.Masa stracciatella: Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone , oraz tężejącą galaretkę, zmiksować.
Wsypać startą czekoladą, wymieszać.
4.Ostudzony biszkopt nasączyć pączem ( wodą wymieszaną z sokiem z cytryny)
Na biszkopt wyłożyć masę śmietankową, na niej ułożyć ciastka.
Na wierzch wylać galaretki truskawkowe.
Komentarze