Ciasto czekoladowo-kokosowe przełożone masą z białej czekolady

  • wyświetlono: 1196 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto czekoladowe z wkładką kokosowa,przełożone masą budyniową z dodatkiem białej czekolady i galaretki wiśniowej ,które wymyśliłam dla mojej córeczki na jej przyjęcie urodzinowe.

Agnieszka  Rec
  • 140min

Składniki

Biszkopt czekoladowy:
7 jajek
5 łyżek maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 szkl. cukru
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
Wkładka kokosowa:
5 białek
5 pełnych łyżek cukru
15 dag wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa:
1/2 l mleka
1 kostka masła lub margaryny np.Kasia
2 budynie waniliowe z dodatkiem białej czekolady(Delecta)
5 łyżek cukru
1 biała czekolada
dodatkowo:
1 szkl.soku z wiśni
2 kopiate łyżeczki żelatyny
gotowa polewa czekoladowa ciemna i posypka owocowa o smaku truskawkowym (Delecta)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowo-kokosowe przełożone masą z białej czekolady

  • 1. Biszkopt:oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem,ciągle ubijając dodać żółtka. Wymieszać z przesianymi sypkimi składnikami.Ciasto włożyć do przygotowanej wcześniej formy wyłożonej papierem do pieczenia ciast.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 35-40 min. Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić na pół.
    Wkładka kokosowa:białka ubić na sztywno ,ciągle ubijając utrwalić cukrem,następnie delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi pomieszanymi z mąką ziemniaczaną. Włożyć do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia ciast .Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok. 30 min.
    Sok z wiśni zagotować.Gorący ściągnąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Pozostawić w chłodzie do całkowitego stężenia.Po stężeniu pokroić w małą kosteczkę.
    Masa: zagotować 1 1/2 szkl. mleka z cukrem.W 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszać budynie.Wlać na gotujące się mleko i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń.Ściągnąć z ognia i do gorącego budyniu dodać połamana na drobne kawałki czekoladę,mieszać aż się rozpuści. Wystudzić.Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając
    dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.Do masy dodać pokrojoną galaretkę i wymieszać.
    Przełożenie ciasta:
    biszkopt czekoladowy-1/2 masy-wkładka kokosowa-1/2 masy-biszkopt czekoladowy-polewa czekoladowa przygotowana wg przepisu na opakowaniu-posypka owocowa. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Porady

Zamiast wkładki kokosowej możemy do środka dać cienki biszkopt upieczony z paroma łyżkami wiórek kokosowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieWielkanocciasto przekładanemasa z białą czekoladąbiszkopt czekoladowyciasto na świąteczny stółwkładka kokosowaciasto do filiżanki kawyciasto czekoladowo-kokosowe z masą z białej czekolady

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z owocami,  masą kokosową i czekoladową polewą

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto z owocami, masą kokosową i czekoladową...

Ciasto ucierane na oleju, z masą...

image-20w131u

Dodane przez: kasia5

Ciasto z masą czekoladową

Nie potrafie opisac,jakie jest...

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową

Mocno czekoladowe ciasto z kwaskową...

Truflowe

Dodane przez: kochampiec

Ciasto truflowe z białą czekoladą

Dla wielbicieli białej czekolady...

Sernik Bounty z musem z białej czekolady

Dodane przez: 2milutka

Sernik kokosowy z musem z białej czekolady

Aksamitny, delikatny, o smaku mojego...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady

Smaczne wilgotne ciasto z kawałkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE