Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybki i mało słodki deser na każdą okazje.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:

    3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki dobrego kakao

    ponadto:

    5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
    pół szklanki drobnego cukru do wypieków
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej


    KREM ŚMIETANOWY:

    śmietana kremówka 200 ml.
    cukier drobny lub puder 100 gram
    sok z 1 cytryny
    mascarpone 200 gram
    pianki serca do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

    Po wystudzeniu:
    białka wbić do misy miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier, ubijać . Dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać zimną mieszankę , dokładnie wymieszać szpatułką .
    Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

    Dno prostokątnej formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto ,wyrównać ,piec w 180 st. 30 -40 minut( do suchego patyczka)
    Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty .

    Masa:
    Do miski wlać śmietankę ,dodać mascarpone ,wsypać cukier oraz sok z cytryny i zacząć ubijać ,masa zgęstnieje.
    Blat ciasta posmarować połową masy ,przykryć drugim docisnąć ( lekko),posmarować resztą masy.Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować