Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu:
białka wbić do misy miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier, ubijać . Dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać zimną mieszankę , dokładnie wymieszać szpatułką .
Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno prostokątnej formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto ,wyrównać ,piec w 180 st. 30 -40 minut( do suchego patyczka)
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty .
Masa:
Do miski wlać śmietankę ,dodać mascarpone ,wsypać cukier oraz sok z cytryny i zacząć ubijać ,masa zgęstnieje.
Blat ciasta posmarować połową masy ,przykryć drugim docisnąć ( lekko),posmarować resztą masy.Schłodzić.
Komentarze