CIASTO CZEKOLADOWE NESQUIK Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI

  • wyświetlono: 2856 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Takie ciasto / tort jest fantastycznym pomysłem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych!Z całą pewnością zrobi furorę np. na urodzinowym przyjęciu!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 60min

Składniki

SKŁADNIKI:

( tortownica 20 cm )

CIASTO :

* mąka pszenna – 90 g

* masło – 80 g

* cukier – 150 g

* kakao – 40 g

* jajko – 2 szt

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

KREM ŚMIETANKOWY:

* mascarpone – 300 g

* śmietana 36% – 150 ml

* biała czekolada – 120 g

POLEWA:

* mleko – 3 łyżki

* kakao – 3 łyżki

* masło – 100 g

* cukier puder – 3 łyżki

DODATKOWO:

* czekolada mleczna – ok. 50 g

* nesquik – ok. 100 g

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO CZEKOLADOWE NESQUIK Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu.

    Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy.

    Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty.

    KREM ŚMIETANKOWY:

    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

    Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy.

    POLEWA:

    Uwaga!

    Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy!

    W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

    Wrzucamy posiekane masło, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy przesiane kakao – wszystko razem dokładnie, energicznie mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Na spodzie tortownicy układamy czekoladowy blat, pokrywamy 3/4 części śmietankowego kremu.

    Posypujemy garstką posiekanych kuleczek nesquik i przykrywamy drugim blatem.

    Górę smarujemy resztą kremu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

    Po wyjęciu oblewamy gorącą polewą i posypujemy posiekanymi kuleczkami nesquik wymieszanymi z posiekaną mleczną czekoladą.

    Odstawiamy na ok. 30 minut.

    Zajadamy!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatatortkremczekoladadla dzieciciasto czekoladoweśmietankowyNesquikdzień dzieckachrupki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z kremem czekoladowym i wiśniami

Dodane przez: kuchnia ani

Ciasto z kremem czekoladowym i wiśniami

Pyszne ciasto z kremem czekoladowym...

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem adwokatowym

Dodane przez: alaaa

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem

Ciasto dla amatorów kokosu z pysznym...

MIĘTUSEK - CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM...

Delikatne, kakaowy biszkopt pokryty...

ciasto

Dodane przez: aniulek123

CIASTO ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWE

Pyszne ciasto z ryżem preparowanym...

Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym

Dodane przez: bogusia82

Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym

Pyszne ciasto z kremem budyniowym...

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem

Dodane przez: Basiliana

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem

Ten deser jest połączeniem wilgotnego,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE