Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam do tej pory! Wilgotne, aromatyczne z chrupiącą skórką - dosłownie rozpływa się w ustach:) Przepis pochodzi z książki "Najlepsze ciasta świata" T. Milstein, urozmaiciłam go jedynie o rodzynki.
1 godz. 10 min
Składniki:
(keskówka 24 cm/tortownica 20 cm):
100 g masła
350 g wysokiej jakości czekolady
Łyżka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki dobrego kakao
5 jajek
250 g cukru pudru
5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
100 g pokruszonych orzechów włoskich
50 g rodzynek
Ciasto czekoladowe w stylu włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ostrożnie, aż czekolada roztopi się całkowicie i dokładnie połączy z masłem. Wsypujemy kawę i kakao, mieszamy i odstawiamy na bok.
2.Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.
3.Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy zmielone i pokruszone orzechy oraz rodzynki, dokładnie mieszamy.
4.Delikatnie łączymy masę czekoladową z masą jajeczną, następnie przelewamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 st.C ok. 40 min, do chwili aż wierzch ciasta stanie się suchy, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto wewnątrz do ostygnięcia.
Komentarze