Ciasto czekoladowe w stylu włoskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam do tej pory! Wilgotne, aromatyczne z chrupiącą skórką - dosłownie rozpływa się w ustach:) Przepis pochodzi z książki "Najlepsze ciasta świata" T. Milstein, urozmaiciłam go jedynie o rodzynki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (keskówka 24 cm/tortownica 20 cm):
    100 g masła
    350 g wysokiej jakości czekolady
    Łyżka kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki dobrego kakao
    5 jajek
    250 g cukru pudru
    5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
    100 g pokruszonych orzechów włoskich
    50 g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy Jajko

Ciasto czekoladowe w stylu włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ostrożnie, aż czekolada roztopi się całkowicie i dokładnie połączy z masłem. Wsypujemy kawę i kakao, mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.
  • 3. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy zmielone i pokruszone orzechy oraz rodzynki, dokładnie mieszamy.
  • 4. Delikatnie łączymy masę czekoladową z masą jajeczną, następnie przelewamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 st.C ok. 40 min, do chwili aż wierzch ciasta stanie się suchy, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto wewnątrz do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jajka Kakao Kawa Orzechy Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować