Chleb w włoskim stylu

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Delikatny, puszysty chlebek, bardzo smaczny. Nasze łakomstwo wzięło górę próbowaliśmy jeszcze ciepły:) Piękny aromat świeżo upieczonego chleba zrobił swoje. Zachęcam do wypieku, przepis bardzo prosty.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Składniki

    5 dkg drożdży
    2 szklanki ciepłego mleka lub wody
    2 łyżki oliwy lub stopionego smalcu
    1 łyżka cukru
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki soli
    2-3 łyżki oliwy ( do polania ciasta)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb w włoskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, drożdże rozmieszać z mlekiem lub wodą i cukrem. Wlać płyn z drożdżami do mąki, przykryć odstawić do wyrośnięcia, około 15 minut. Dodać kolejne 2 szklanki mąki, oliwę lub smalec,sól, wyrobić ciasto. Jeżeli zbyt rzadkie dodać mąki jeżeli za gęste dodać mleka lub wody.Do miski wlać 2-3 łyżki oliwy,włożyć ciasto i obtoczyć w oleju, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Około 2h ,aż podwoi objętość. Wyjąć jeszcze raz, wyrobić przełożyć do podłużnej foremki. Odstawić jeszcze na około 15 minut , przykryte ściereczką.

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Włożyć chleb i piec 15 minut,zmniejszyć temp do 175 stopni i piec 30 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę ,wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować