Jajecznica w stylu włoskim

4.5 (165 ocen)

  • 15 min

Propozycja na pyszne i aromatyczne przygotowanie jajecznicy w stylu włoskim. W sam raz na dobry i smaczny początek dnia :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 5 jajek
    - 2 łyżeczki sosu Mephisto lub pikantnego ketchupu
    - Garść świeżych listków bazylii
    - 7 czarnych oliwek
    - 1 biała cebula
    - 4 plastry kiełbasy szynkowej
    - Oliwa z oliwek
    - Sól
    - Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajecznica

Jajecznica w stylu włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki sosu Mephisto*, solimy i doprawiamy intensywnie czarnym pieprzem. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki dla odpowiedniego połączenia się składników i odstawiamy na chwilę.

    * Przepis na sos można znaleźć w moich wcześniejszych propozycjach. Można także zamiast sosu Mephiso użyć ketchupu pikantnego i dodać do niego ząbek czosnku.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę szynkową i delikatnie ją rumienimy.

    Następnie dodajemy jajka z miseczki i wszystko razem smażymy.
    Na sam koniec dodajemy posiekane listki bazylii i pokrojone w krążki czarne oliwki.

    jajecznicę podajemy z ulubionym pieczywem.

    Życzę smacznego śniadania :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować