Pierś w stylu włoskim

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam suszone pomidory... z tej miłości zrodziło się w mojej głowie danie z ich wykorzystaniem, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Dodatek suszonych pomidorów sprawia że zwykłe sznycle z kurczaka zmieniają się nie do poznania.

  • 20 min

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka (około 500g)
    140g suszonych pomidorów w oleju
    łyżka czubata pesto bazyliowego (najlepiej domowego)
    sól, czarny pieprz
    do panierowania:
    jajko klasy L
    płatki owsiane
    bułka tarta
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sznycle

Pierś w stylu włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierś w stylu włoskim 1. W blenderze rozdrabniamy i łączymy suszone pomidory i pesto bazyliowe. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na kotleciki. Każdego kotlecika smarujemy z jednej strony masa pomidorową i panierujemy w jajku a następnie w płatkach owsianych wymieszanych z bułką tartą. Smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanych na złoto.

Porady

Pierś przed nałożeniem masy pomidorowej możemy obtoczyć w mące. panierka lepiej będzie się trzymała a kurczak pozostanie soczysty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Pierś z kurczaka Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować