Ciasto czekoladowe na buraczku pieczonym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto czekoladowe z dodatkiem pieczonego buraka oraz daktyli. Ciasto jest wilgotne i ciężkie i naprawdę zaspokaja "zachciewajkę" na czekoladę. W 100 g jest około 203 kcal, ciasto podzieliłam na 16 kawałków, z którego każdy ma zdecydowanie mniej wagi niż 100 g. Tak więc jeden kawałek będzie miał około 100 kcal i taki kawałek zdecydowanie wystarczy i mówię to ja mega amatorka czekolady i przeróżnych słodyczy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
    150 ml mleka 2%
    2 jajka rozmiar L
    215 g pieczonego buraka
    100 g erytrolu
    50 g daktyli suszonych
    40 g gorzkiej czekolady 70%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    35 g kakao

    Polewa:

    40 g masła
    12 g kakao
    2 łyżki erytrolu
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe na buraczku pieczonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalać szklanką wrzątku i zostawić na około godzinę do namoczenia.

    Mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Odłożyć na bok. Czekoladę drobno posiekać. Mleko lekko podgrzać.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać erytrol i utrzeć na jasny puszysty krem. Następnie dodać roztarte w palcach namoczone daktyle. Do masy żółtkowej w trzech partiach na przemian dodawać suche składniki ( przesiane) i mleko. Mieszać mikserem do połączenia. Do ciasta dodać buraki i czekoladę po raz kolejny wymieszać do połączenia, tym razem szpatułką.
  • 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubitą pianę po łyżce dodawać do ciasta i delikatnie mieszać również szpatułką. Kwadratową formę o boku 20 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stycznia około 60 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • 4. Polewa:

    Do rondelka przełożyć masło, erytrol i kakao. Postawić na mały ogień i doprowadzić do rozpuszczenia masła i cukru, i połączenia z kakao. Gdy to nastąpi dodawać mleko partiami i mieszać. Polewa powinna być gęsta, ale nie tak aby łyżka w niej stała. Schłodzoną polewę wylać na ciasto. Gdy lekko zastygnie można udekorować ją wiórkami kokosowymi.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować