Ciasto Czarna Owca - kakaowe z kremem i dżemem

  • wyświetlono: 15112 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach ;) Blaszka 22x33cm

czerrrwonaporzeczka

Składniki

Ciasto kakaowe:
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
5 jajek
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Krem:
masło 200g
1/2 litra mleka
2 żółtka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy

Dodatkowo:
pół słoiczka kwaśnego dżemu porzeczkowego
prażone orzeszki ziemne

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Czarna Owca - kakaowe z kremem i dżemem

  • 1. Zaczynamy od ugotowania budyniu do kremu- z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż do zagotowania. Mamy budyń, który odstawiamy do schłodzenia.
  • 2. Ciasto kakaowe:
    Olej, wodę, szklankę cukru i 3 łyżki kakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
    Uwaga! Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodając stopniowo cukier, nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, ubijamy, aż powstanie kremowa pianka. Wlewamy wystudzoną mieszankę kakaową z garnuszka, mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie łyżką.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2 blaty).
  • 3. Krem:
    masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce budyniu ugotowanego wcześniej. Miksujemy, aż powstanie gładki krem.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    blat kakaowy,
    cienka warstwa dżemu,
    masa,
    blat kakaowy,
    cienka warstwa dżemu,
    cienka warstwa masy,
    pokruszone prażone orzechy.

    Ciasto należy schłodzić w lodówce kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

kakaowa muffina

Dodane przez: Magdulka

Kakaowe muffinki z dżemem truskawkowym

Tak naprawdę sekretem babeczekjest...

drożdżowe z dżemem

Dodane przez: kasiac

Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

Dodałam prawie cały słoik dżemu...

image-1t17jeg

Dodane przez: karolinka0404

Biszkopcik z kremem budyniowym i dżemem

Ciasta to najlepsze rzeczy jakie...

Ciasto piernikowe z dżemem

Dodane przez: 2milutka

Ciasto piernikowe z dżemem

Prosta propozycja świątecznego...

plesniak    porzeczkowy z bezą

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto z dżemem porzaczkowym i bezą

Nieco kwaskowe czarne porzeczki...

Proste ciasto z dżemem i owocami

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Proste ciasto z dżemem i owocami

Bardzo smaczne, nieskomplikowane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE