Ciasto makowe z kremem i dżemem

4.5 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie, proste do przygotowania i pyszne ciasto.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaty makowe :
    masa makowa z bakaliami 850 g,
    jajka 6 szt,
    mąka pszenna 6 łyżek,
    proszek do pieczenia ½ łyżeczki,
    Masa:
    dżem brzoskwiniowy ok. 350 g,
    śmietanka 36 % 500 ml,
    mascarpone 250 g,
    cukier 4 łyżki
    cukier waniliowy 2 łyżeczki,
    śmietan-fix 2 szt,
    Poncz:
    likier Amaretto 4 łyżki,
    herbata mocna 1/3 szk,

    Polewa:
    czekolada mleczna 100 g,
    mleko 3 – 4 łyżki,
    Dekoracja:
    ciasta korzenne,
    groszki,
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem

Ciasto makowe z kremem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę makową wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, a żółtka utrzeć. Do żółtek dodać masę makową i zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i miksować do momentu połączenia się z pozostałymi składnikami. Masę podzielić na dwie części i przelać do foremek o średnicy 26 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Do gorącej herbaty dodać likier, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić, dodać mascarpone oraz cukier i ponownie zmiksować. Na koniec dodać śmietan – fix i zmiksować.
    Na talerzu położyć pierwszy blat, nasączyć połową ponczu i wyłożyć 1/3 kremu. Następnie rozsmarować dżem i ponownie wyłożyć 1/3 kremu. Położyć drugi blat makowy który nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki pokryć kremem. Schłodzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać mleko i rozpuścić. Ostudzona polewą posmarować wierzch ciasta. Udekorować ciastkami i groszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować