Ciasto kakaowe z kremem budyniowym, kajmakiem i dżemem porzeczkowym

  • wyświetlono: 2621 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Słodko- kwaśne ciasto, które smakuje obłędnie. Właśnie takie połączenie smaków uwielbiamy najbardziej. Delikatne ciasto biszkoptowe z warstwą kwaśnych porzeczek, przełożone masą budyniową. Słodyczy w tym cieście nadaje kajmak, ale w połączeniu z kwaśną nutą smaki idealnie się równoważą.

IMG_20170910_124019_602
  • 90min

Składniki

Forma o wymiarach 25 x 25 cm

Biszkopt kakaowy

jajka 5
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
kakao 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa budyniowa

mleko 500 ml
mąka pszenna 5 łyżek
cukier waniliowy 16 g
cukier 2 łyżki
żółtko z 1 jaja 1 całe jajko
masło 200 g
cukier puder 70 g
ponadto wiórki czekoladowe, masa kajmakowa 1 puszka
Dżem z czerwonej porzeczki 250 g

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kakaowe z kremem budyniowym, kajmakiem i dżemem porzeczkowym

  • 1. Przygotowanie:

    Starannie oddzielić białka od żółtek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier . Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, do połączenia się składników zmiksować na niskich obrotach miksera. Mąkę i kakao, przesiać przez sito, wymieszać delikatnie za pomocą łopatki. Biszkopt kakaowy piec przez 30-40 minut w temperaturze 180 °C.
    Ugotować gęsty budyń: Odlać 200 ml mleka do wysokiego naczynia połączyć z mąką, żółtkami, cukrem. Pozostałą ilość mleka zagotować. Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko, doprowadzić do „pyrkania” mieszając co jakiś czas. Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z wcześniej przesianym cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać budyń po łyżce, miksować do uzyskania konsystencji kremu.
    Biszkopt podzielić na trzy blaty. Ułożyć na dno pierwszy blat i dokładnie posmarować dżemem porzeczkowym. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej. Ułożyć kolejny blat ciasta lekko dociskając. Masę kajmakową podgrzać parę sekund w mikrofali, aby łatwiej rozsmarować na cieście. Ostatni blat ciasta posmarować dżemem i drugą częścią masy budyniowej. Wierzch wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce całą noc, a przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czerwona porzeczkaciasto z kremem budyniowym

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z masą cytrynową

Dodane przez: czekoladka

Ciasto z masą cytrynową i kremem budyniowym

Delikatny biszkopt połączony ze...

Puchatek - ciasto z kremem

Dodane przez: czekoladka

Puchatek - ciasto z kremem budyniowym

Bardzo smaczne i niezwykle delikatne...

Ciasto makowe z kremem i dżemem

Dodane przez: Krystyna32

Ciasto makowe z kremem i dżemem

Szybkie, proste do przygotowania...

Ananasowe z kremem budyniowym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto ananasowe z kremem budyniowym

Delikatny biszkopt przełożony lekkim...

MIĘTUSEK - CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM...

Delikatne, kakaowy biszkopt pokryty...

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

To proste, jasno-ciemne, ucierane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE