Ciasto z kremem cytrynowym i dżemem

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

orzeżwiający ,cytrynowy smak

  • 60 min

Składniki:

  • 1szklanka mąka tortowa
    1łyżka mąka ziemniaczana
    1 i1/2szklanki cukier
    skórka z cytryny
    6szt jajka
    1łyżka ocet
    1,5łyżeczki proszek do pieczenia
    sok z jednej cytryny
    szklanka wody
    1/2szklanki mleko
    3łyżki mąka tortowa
    1łyżka mąka ziemniaczana
    200ml dżem wiśniowy
    margaryna kostka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Ciasto z kremem cytrynowym i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem.Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia,mieszamy.Mąki przesiewamy.Do ubitych białek dodajemy stopniowo,żółtka,maki i ubijamy do wyczerpania składników.Gotowe ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy 45 minut.Krem;wodę wlewamy do rondelka,dodajemy szklankę cukru,wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do wody.W mleku rozrabiamy 3 łyżki mąki tortowej i łyżkę ziemniaczanej,wlewamy do gotującej się wody,mieszamy i gotujemy budyń.Studzimy,do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę i miksujemy.Ciasto dzielimy na 2 części,na jedną część wykładamy dżem i smarujemy,na dżem wykładamy masę cytrynową i przykrywamy drugą częścią ciasta.Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować