Ciasto cytrynowe z prażonymi jabłkami i kremem śmietanowo - serowym

4.99 (198 ocen)

  • 40 min

Bardzo delikatne i orzeźwiające ciasto. Przełożone jabłuszkami i kremową masą serowo śmietanową. W cieście wyczuwalny jest aromatyczny zapach cytryn. Idealne na ciepłe jak i chłodne dni:)

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto cytrynowe:
    5 jajek
    250g margaryny
    300g mąki pszennej
    300g cukru pudru
    1 szklanka mleka
    Sok i skórka otarta z cytryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1000g obranych jabłek
    3 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    1,5 łyżeczki żelatyny
    ¾ szklanki wody

    Krem serowo - śmietanowy :
    330 ml śmietany 30%
    500g białego zmielonego sera – może być z wiaderka
    ½ szklanki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny


Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cytrynowe z prażonymi jabłkami i kremem śmietanowo - serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto cytrynowe: Cukier puder utrzeć na jasny puszysty krem z margaryną. Po tym czasie dodawać po jednym jajku, gdy masa stanie się jednolita wlewać powoli mleko, w tym momencie można mieć wrażenie, że masa się ścięła, tak ma być. Na konie partiami wsypywać przesiane sypkie składniki oraz sok i skórkę cytryny, dokładnie utrzeć mikserem. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części. Ewentualny wzgórek ciasta należy ściąć i pokruszyć, posłuży jako dekoracja ciasta.
  • 2. Masa jabłkowa:Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i żelatnę mieszać do ich rozpuszczenia.
  • 3. Krem serowo - śmietanowy : Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę, krótko zmiksować. Gdyby masa była bardzo rzadka włożyć na chwilkę do lodówki.
  • 4. Przełożenie:
    Połowę masy jabłkowej przełożyć na pierwsze ciasto, delikatnie wyłożyć na nie krem serowy. Przykryć drugim ciastem. Na niego wyłożyć resztę jabłek i kremu serowego. Dowolnie udekorować. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, aby obie masy całkowicie stężały. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować