Ciasto ciasteczkowe z dżemem porzeczkowym i advocatem

3.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

To ciasto smakuje prezentuje się niezwykle. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy ciasto kruche i masa w pełni przenikną swoim smakiem

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki biszkoptu:
    4 jaja
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki ciasteczek:

    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 średnie jaja
    ¾ szklanki cukru
    250 gram masła
    2 łyżki gęstej,kwaśnej śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Słoik dżemu porzeczkowego (około 300 gram)

    Składniki masy:
    Pół litra mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
    2 żółtka
    300 gram masła
    3-4 łyżki spirytusu
    Ponadto:
    szklanki likieru advocat
    ¼ szklanki kawy cappuccino
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ciasteczkowe z dżemem porzeczkowym i advocatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj biszkopt. Jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Następnie
    wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz całość
    dokładnie przy pomocy łyżki. Ciasto przelej do formy 24 na 38 cm i
    piecz około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Przygotuj ciasteczka. Mąkę przesiej przez sito wraz z proszkiem do
    pieczenia. Wsyp cukier, dodaj, masło i posiekaj całość dokładnie
    nożem. Następnie dodaj śmietanę, jaja i zagnieć ciasto. Jeśli będzie
    za rzadkie dodaj nieco więcej mąki. Ciasto rozwałkuj (dość cienko
    –około pół cm) i pokrój na długie, wąskie prostokąty. Na każdy
    nałóż porcje dżemu i zlepiaj tworząc kształt podłużnego paluszka.
    Piecz około 20 -25minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Przygotuj masę. 1,5 szklanki zagotuj. Resztę rozmieszaj dokładnie z
    proszkiem budyniowym, żółtkami i wlej do gotującego się mleka. Odstaw
    do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj dodając po łyżce spirytusu i
    budyniu.
  • 4. Wystudzone ciasteczka namaczaj lekko w cappuccino wymieszanym z likierem
    advocat. Na biszkopt wyłóż cienką porcje masy, następnie układaj
    obok siebie ciasteczka, a przestrzeniem między nimi wypełniaj masą.
    Ułóż w ten sposób wszystkie ciasteczka. Schłodź ciasto w lodówce co
    najmniej na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować