To ciasto smakuje prezentuje się niezwykle. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy ciasto kruche i masa w pełni przenikną swoim smakiem
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
1 szklanka=250 ml
Składniki biszkoptu:
4 jaja
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ciasteczkowe z dżemem porzeczkowym i advocatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj biszkopt. Jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Następnie
wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz całość
dokładnie przy pomocy łyżki. Ciasto przelej do formy 24 na 38 cm i
piecz około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
2.Przygotuj ciasteczka. Mąkę przesiej przez sito wraz z proszkiem do
pieczenia. Wsyp cukier, dodaj, masło i posiekaj całość dokładnie
nożem. Następnie dodaj śmietanę, jaja i zagnieć ciasto. Jeśli będzie
za rzadkie dodaj nieco więcej mąki. Ciasto rozwałkuj (dość cienko
–około pół cm) i pokrój na długie, wąskie prostokąty. Na każdy
nałóż porcje dżemu i zlepiaj tworząc kształt podłużnego paluszka.
Piecz około 20 -25minut w temperaturze 180 stopni.
3.Przygotuj masę. 1,5 szklanki zagotuj. Resztę rozmieszaj dokładnie z
proszkiem budyniowym, żółtkami i wlej do gotującego się mleka. Odstaw
do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj dodając po łyżce spirytusu i
budyniu.
4.Wystudzone ciasteczka namaczaj lekko w cappuccino wymieszanym z likierem
advocat. Na biszkopt wyłóż cienką porcje masy, następnie układaj
obok siebie ciasteczka, a przestrzeniem między nimi wypełniaj masą.
Ułóż w ten sposób wszystkie ciasteczka. Schłodź ciasto w lodówce co
najmniej na kilka godzin.
Komentarze