Sezamowiec z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je ciepłą masę sezamową.
2.Masę sezamową przygotowujemy poprzez przesmażenie wszystkich podanych składników w rondlu.
3.Ciasto z wyłożoną masą pieczemy ok.15-20 min w 180C.
4.Po upieczeniu (jeśli nie dysponujemy dwoma blachami takich samych wymiarów)ostrożnie wyjmujemy ciasto i odstawiamy w miejsce, w którym spokojnie przestygnie.
5.Na blachę wykładamy drugą część ciasta i smarujemy ją dżemem. Na dżemie wykładamy masę kokosową.
6.Masę kokosową przygotowujemy poprzez ubicie na sztywno białek, do których stopniowo dodajemy cukier i wiórki kokosowe.
7.Ciasto pieczemy 15-20min w 180C.
8.Po wyjęciu studzimy. Do przygotowania została jeszcze masa chałwowa. W tym celu rozpuszczamy wszystkie składniki i mieszamy aż do całkowitego połączenia. Wystudzoną masą smarujemy ciasto z masą kokosową, które przykrywamy upieczonym ciastem z sezamem. I gotowe !
Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Komentarze