Sezamowiec z dżemem porzeczkowym

4.49 (202 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jedno z moich ulubionych ciast, połączenie tylu różnych smaków daje niesamowite doznania smakowe !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szkl. mąki pszennej
    ¼ szkl. cukru pudru
    250g margaryny
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa sezamowa:
    1 szkl.sezamu Kresto
    ¼ szkl. cukru
    60 g margaryny
    2 łyżki miodu

    Masa kokosowa
    ¾ szkl. cukru
    200g wiórków kokosowych Kresto
    5 białek

    Masa chałwowa
    ½ szkl.cukru
    150g chałwy
    125g margaryny

    Dodatkowo: 1 słoik dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Sezamowiec z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je ciepłą masę sezamową.
  • 2. Masę sezamową przygotowujemy poprzez przesmażenie wszystkich podanych składników w rondlu.
  • 3. Ciasto z wyłożoną masą pieczemy ok.15-20 min w 180C.
  • 4. Po upieczeniu (jeśli nie dysponujemy dwoma blachami takich samych wymiarów)ostrożnie wyjmujemy ciasto i odstawiamy w miejsce, w którym spokojnie przestygnie.
  • 5. Na blachę wykładamy drugą część ciasta i smarujemy ją dżemem. Na dżemie wykładamy masę kokosową.
  • 6. Masę kokosową przygotowujemy poprzez ubicie na sztywno białek, do których stopniowo dodajemy cukier i wiórki kokosowe.
  • 7. Ciasto pieczemy 15-20min w 180C.
  • 8. Po wyjęciu studzimy. Do przygotowania została jeszcze masa chałwowa. W tym celu rozpuszczamy wszystkie składniki i mieszamy aż do całkowitego połączenia. Wystudzoną masą smarujemy ciasto z masą kokosową, które przykrywamy upieczonym ciastem z sezamem. I gotowe !
    Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować