Ciasto chałwowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy szczyptę soli, 0,5 szkl cukru i mieszamy.
W między czasie jak mleko się grzeje rozrabiamy budynie. Do miseczki wlewamy 100 ml. mleka, wsypujemy do niego 2 budynie waniliowe w proszku, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilkę budyń gotujemy, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
- do misy miksera wrzucamy kostkę miękkiego masła o temperaturze pokojowej i ucieramy na puszysto. Dodajemy ostudzony budyń i pokruszoną chałwę waniliową. Dobrze mieszamy
- na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 20 herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki.
- w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 gr. gorzkiej czekolady i dobrze mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady.
- polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy ją krokantem dla ozdoby.
- ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy do lodówki na całą noc.
Komentarze