Ciasto chałwowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szkl a resztę zagotowujemy z 3 łyżkami cukru.W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy(2 szt) i wlewamy do gotującego się mleka.Gotujemy budyń.Rozkruszamy chałwę i dodajemy do gorącego budyniu,mieszamy aż chałwa się rozpuści.Odstawiamy krem budyniowy do ostudzenia.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy 1 warstwę herbatników.Masło wraz z 3 łyżkami cukru ucieramy do białości,następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy tak długo aż skończy się budyń a masa zrobi się gładka.Przekładamy masę na herbatniki,wyrównujemy i układamy na wierzchu drugą warstwę ciastek,lekko dociskając.Wstawiamy ciasto do lodówki.Śmietankę ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywno.Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na nie śmietankę,wyrównujemy i posypujemy rozkruszoną resztą herbatników.Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin(min. 3 godziny).Smacznego
Porady
jeśli ciasto jest za mało słodkie można zwiększyć ilość cukru w przepisie
blaszka 24x24
Komentarze