Ciasto chałwowe bez pieczenia

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

To ciasto dla wielbicieli chałwy ale nie tylko.Nie jest zbyt słodkie ale mimo to pyszne.Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • 250g herbatników kakaowych
    2 budynie waniliowe w proszku
    0,5l mleka
    3 łyżki cukru+3 łyżki cukru+2 łyżki cukru
    100 g chałwy waniliowej
    200 g masła w temp.pokojowej
    200g śmietanki 36% schłodzonej
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto chałwowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szkl a resztę zagotowujemy z 3 łyżkami cukru.W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy(2 szt) i wlewamy do gotującego się mleka.Gotujemy budyń.Rozkruszamy chałwę i dodajemy do gorącego budyniu,mieszamy aż chałwa się rozpuści.Odstawiamy krem budyniowy do ostudzenia.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy 1 warstwę herbatników.Masło wraz z 3 łyżkami cukru ucieramy do białości,następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy tak długo aż skończy się budyń a masa zrobi się gładka.Przekładamy masę na herbatniki,wyrównujemy i układamy na wierzchu drugą warstwę ciastek,lekko dociskając.Wstawiamy ciasto do lodówki.Śmietankę ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywno.Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na nie śmietankę,wyrównujemy i posypujemy rozkruszoną resztą herbatników.Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin(min. 3 godziny).Smacznego

Porady

jeśli ciasto jest za mało słodkie można zwiększyć ilość cukru w przepisie blaszka 24x24

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować