Ciasto burgundzkie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z szczyptą soli i masłem, szybko wsypać mąkę i mieszając gotować 10 minut, wystawić, ostudzić i nadal mieszając wbić jajka. Ser pokroić w niedużą kostkę, wrzucić do ciasta, wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, Uformować ścianki i upiec w gorącym piekarniku.
2.Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone cebule i czosnek, oprószyć mąką, dodać kilka łyżek gorącej wody, przecier, wino i przyprawy , dusić pod przykryciem ok. 1 godz.
3.Grzyby poddusić, dodać do potrawy, dusić razem jeszcze ok 5 minut. Gulaszem wypełnić ciasto, udekorować gałązkami natki.
Porady
wypełnione gulaszem ciasto posypać utartym żółtym serem i wstawić na kilka minut do piekarnika.
Komentarze