Ciasto brzoskwiniowe.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Fajne ciacho z brzoskwiniami z puszki i z sokiem jabłkowym.Orzeźwiające nie za słodkie takie w sam raz.

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt: 3 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    puszka brzoskwiń w lekkim syropie
    500 ml soku jabłkowego
    budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    500 ml śmietanki tortowej 36%
    1 galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Sok

Ciasto brzoskwiniowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto brzoskwiniowe 1. Przygotowujemy biszkopt. Ubijamy na sztywno białka z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
    Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w plasterki. Do zalewy u mnie było ok. 250 ml dolewamy sok jabłkowy, by razem było 750 ml płynu.
    W szklance soku mieszamy budyń z łyżką mąki pszennej i mąki ziemniaczanej, resztę soku gotujemy.
    Go gotującego soku wlewamy wymieszany budyń i dobrze mieszamy aż zgęstnieje, dodajemy następnie nasze pokrojone brzoskwinie.
    Taki budyń z brzoskwiniami wykładamy na upieczony biszkopt i zostawiamy by dobrze wystygł.
    Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody, u mnie była agrestowa.
    Jak biszkopt jest wystudzony i galaretka też jest chłodna ale jeszcze płynna, ubijamy śmietankę na sztywno dodając pod koniec galaretkę, możemy do śmietanki dodać cukier puder jak ktoś lubi słodsze ciasto. Wykładamy bitą śmietanę na ciasto i wstawiamy do lodówki by ładnie się schłodziło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Brzoskwinie Sok jabłkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto kubusiowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto brzoskwiniowe

To może cię zainteresować