Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Dziś proste a jakie smaczne ciacho.
Biszkopt przełożony masą budyniową a do tego brzoskwinie zalane galaretką.
Ciasto idealne nawet na komunię bo przecież sezon komunijny w pełni.
Ale każda okazja jest dobra aby zjeść kawałek smacznego ciasta.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt :
    8 jajek ( L )
    6 łyżek mąki pszennej typ 500 ( lekko czubatych )
    2 łyżki mąki ziemniaczanej ( lekko czubatych )
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 szk cukru

    masa :
    1 l mleka
    3 budynie waniliowe
    4 łyżki cukru
    250 g masła


    galaretka :
    2 galaretki krystaliczne cytrynowe
    750 ml gorącej, przegotowanej wody


    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Obie mąki przesiać.
    Białka ubić a w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier.
    Potem nadal miksując dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy.
    Gdy żółtka się połączą z pianą porcjami dodawać mąkę ale mieszać delikatnie rózgą.
    Gotową masę wyłożyć do formy o wymiarach 34 x 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
    Biszkopt piec 40 minut a potem upuścić blachę z biszkoptem na blat kuchenny z około 40 cm wysokości, wystudzić i dopiero zimny okroić nożem i wyjąć z formy.
  • 2. 3/4 mleka zagotować a w reszcie wymieszać budynie z cukrem.
    Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać aby nie było grudek.
    Gotować chwilę, dokładnie zakryć budyń folią spożywczą i wystudzić.
    Utrzeć miękkie masło i dodawać porcjami budyń, mieszac do gładkiej konsystencji.
  • 3. Galaretki wymieszać, wystudzić.
    Studzić i zostawić do momentu lekkiego stężenia.
  • 4. Biszkopt przekroić na dwa placki, nasączyć sokiem z brzoskwiń.
    Pierwszy placek położyć w formie, wyłożyć masę budyniową, na nią drugi placek.
    Brzoskwinie pokroić, wyłożyć na górze ciasta i zalać tężejącą galaretką.
    Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Galaretka Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Święta Urodziny

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto brzoskwiniowe

To może cię zainteresować