Ciasto brzoskwiniowa chmurka z bezą

  • wyświetlono: 1192 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

to połączenie kruchego ciasta, galaretki z soczystymi brzoskwiniami, kremowym i aksamitnym kremem oraz słodkiej i chrupkiej bezy

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

ciasto kruche:

2 szklanki mąki
200 g masła/margaryny
3 żółtka
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa owocowa:

1 puszka brzoskwiń
0,5 l wrzącej wody
1-2 galaretki pomarańczowe

krem:

300 ml śmietany 30-36 % mocno schłodzonej
250 g serka mascarpone mocno schłodzonego
3 łyżki cukru

beza:

3 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli

papier do pieczenia
forma tortowa 28 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto brzoskwiniowa chmurka z bezą

  • 1. Beza. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest ubita to dodajemy stopniowo cukier ciągle ubijając a na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Na papierze do pieczenia odrysowujemy koło z dna tortownicy i rozsmarowujemy na papierze bezę w odrysowanym kole. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 130-150 stopni bezę przez 60-65 min. Po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na kratkę do przestygnięcia.

    Ciasto kruche. Z podanych składników zarabiamy ciasto. Wylepiamy nim dno wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy ok.30 min w temp. 180 stopni. Wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia.

    Warstwa owocowa. Galaretkę/galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. Owoce z zalewy wyciągamy i kroimy w kostkę. Przekładamy pokrojone owoce do galaretki i zostawiamy aż zacznie nam tężeć.

    Krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu. Następnie dodajemy schłodzony serek mascarpone oraz cukier -n ubijamy do momentu połączenia się składników.

    Na ostygnięty spod ciasta wykładamy tężejącą galaretkę z owocami - wyrównujemy i wstawiamy do lodówki by bardziej stężała. Wyciągamy po stężeniu i rozprowadzamy równo krem a na jego wierzch kładziemy bezę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia na jakieś 2 godz.

Porady

śmietana i serek mascarpone powinien być mocno schłodzony

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkabezakremciastabrzoskwinieowoceprzyjęcieimieninychmurkaciasto_krucheletni_deserserek_mascarponeorzezwiajace_ciastociasta_z_galaretkącos_slodkiegobrzoskwiniowa_chmurkapyszbe_ciastociasto_brzoskwiniowa_chmurka

Komentarze

Podobne przepisy

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto malinowa chmurka

Spód kruchego ciasta zalany jest...

Łatwe ciasto z bezą

Dodane przez: Geena

Łatwe ciasto z bezą

Bardzo proste ciasto na każdą okazje

malinka

Dodane przez: klementynka

Ciasto malinka z bezą

To ciasto absolutnie w naszym guście,...

Ciasto z brzoskwiniami i nutellą :)

Dodane przez: asia95

Ciasto brzoskwiniowe z nutellą

Te ciasto odkryłam gdy zaczęłam...

malinowa chmurka

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Malinowa chmurka

Składa się z wspaniale współgrających...

CIASTO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM

Dodane przez: DanusiaC

CIASTO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM

Puszyste, wilgotne i aromatyczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE