Ciasto brzoskwiniowa chmurka z bezą

4.5 (200 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

to połączenie kruchego ciasta, galaretki z soczystymi brzoskwiniami, kremowym i aksamitnym kremem oraz słodkiej i chrupkiej bezy

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche:

    2 szklanki mąki
    200 g masła/margaryny
    3 żółtka
    2-3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    warstwa owocowa:

    1 puszka brzoskwiń
    0,5 l wrzącej wody
    1-2 galaretki pomarańczowe

    krem:

    300 ml śmietany 30-36 % mocno schłodzonej
    250 g serka mascarpone mocno schłodzonego
    3 łyżki cukru

    beza:

    3 białka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szczypta soli

    papier do pieczenia
    forma tortowa 28 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Beza Ciasto

Ciasto brzoskwiniowa chmurka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest ubita to dodajemy stopniowo cukier ciągle ubijając a na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Na papierze do pieczenia odrysowujemy koło z dna tortownicy i rozsmarowujemy na papierze bezę w odrysowanym kole. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 130-150 stopni bezę przez 60-65 min. Po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na kratkę do przestygnięcia.

    Ciasto kruche. Z podanych składników zarabiamy ciasto. Wylepiamy nim dno wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy ok.30 min w temp. 180 stopni. Wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia.

    Warstwa owocowa. Galaretkę/galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. Owoce z zalewy wyciągamy i kroimy w kostkę. Przekładamy pokrojone owoce do galaretki i zostawiamy aż zacznie nam tężeć.

    Krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu. Następnie dodajemy schłodzony serek mascarpone oraz cukier -n ubijamy do momentu połączenia się składników.

    Na ostygnięty spod ciasta wykładamy tężejącą galaretkę z owocami - wyrównujemy i wstawiamy do lodówki by bardziej stężała. Wyciągamy po stężeniu i rozprowadzamy równo krem a na jego wierzch kładziemy bezę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia na jakieś 2 godz.

Porady

śmietana i serek mascarpone powinien być mocno schłodzony

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Owoce Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować