Ciasto brzoskwiniowa chmurka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest ubita to dodajemy stopniowo cukier ciągle ubijając a na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Na papierze do pieczenia odrysowujemy koło z dna tortownicy i rozsmarowujemy na papierze bezę w odrysowanym kole. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 130-150 stopni bezę przez 60-65 min. Po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na kratkę do przestygnięcia.
Ciasto kruche. Z podanych składników zarabiamy ciasto. Wylepiamy nim dno wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy ok.30 min w temp. 180 stopni. Wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Warstwa owocowa. Galaretkę/galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. Owoce z zalewy wyciągamy i kroimy w kostkę. Przekładamy pokrojone owoce do galaretki i zostawiamy aż zacznie nam tężeć.
Krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu. Następnie dodajemy schłodzony serek mascarpone oraz cukier -n ubijamy do momentu połączenia się składników.
Na ostygnięty spod ciasta wykładamy tężejącą galaretkę z owocami - wyrównujemy i wstawiamy do lodówki by bardziej stężała. Wyciągamy po stężeniu i rozprowadzamy równo krem a na jego wierzch kładziemy bezę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia na jakieś 2 godz.
Porady
śmietana i serek mascarpone powinien być mocno schłodzony
Komentarze