Ciasto biszkoptowe z rabarbarem i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i smaczne ciasto z owocami. Na każdą porę dnia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka rozmiar L
    1 niepełna szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    220 g mąki pszennej tortowej, przesianej
    140 g stopionego i przestudzonego masła

    Dodatkowo:
    masło i mąka do formy
    3 łodygi rabarbaru (po obraniu ok. 170)
    250 g śliwek
    4 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, odpestkować i pokroić na drobne kawałki. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, połączyć ze śliwkami. Do owoców dodać łyżkę mąki i dwie łyżki cukru, wymieszać (pozostałe 2 łyżki odstawić na bok, przydadzą się do posypania owoców).
  • 2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na sztywno. Gdy uzyskamy śnieżnobiałą pianę dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz wlać stopione i przestudzone masełko, całość delikatne wymieszać szpatułką do połączenia.
    Powstałe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, wyrównać. Na ciasto wysypać owoce, lekko docisnąć dłonią. Wierzch obsypać pozostałymi dwoma łyżkami cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-35 minut do wyrośnięcia i pięknego zapachu. Wyjąć, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować