Ciasto biszkoptowe z pianką truskawkową i krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*.
Obrócić i zdjąć papier z pieczenia.Potem biszkopt włożyć z powrotem do blaszki ale z czystym wyższym papierem.
2.Biszkopt posmarować powidłami.
3.pianka truskawkowa- Truskawki rozetrzeć albo zblendować. Uzupełnić wodą do 1 l. Zagotować, odstawić i rozmieszać z galaretkami. Odstawić do lekkiego tężenia. Jogurt zmiksować,dolewając po trochu tężejącej galaretki. Wylać i rozprowadzić na powidłach.
4.Przykryć warstwą herbatników.
5.pianka krówkowa-Zagotować wodę, odstawić, wsypać galaretki i wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego tężenia. Miękką masę zmiksować potem po trochu dolewać tężejącej galaretki i zmiksować.Wylać i rozsmarować na herbatnikach.
Komentarze