Ciasto biszkoptowe z pianką truskawkową i krówkową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe z dwoma piankami, truskawkową i krówkową. Ciasto tortowe, bardzo dobre.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -5 jajek
    -150 g.cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    do posmarowania:
    -240 g. powideł sliwkowych

    pianka truskawkowa:
    -1/2 l. truskawek+ woda do 1 l.
    -3 galaretki truskawkowe
    -250 g. jogurtu truskawkowego

    wkładka:
    -ok.300 g. herbatników

    pianka krówkowa:
    -3 galaretki cytrynowe
    -3 szklanki wody
    -460 g. masy krówkowej

    do posypania:
    -40 g. płatków czekoladowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto biszkoptowe z pianką truskawkową i krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO BISZKOPTOWE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I KRÓWKOWĄ 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*.
    Obrócić i zdjąć papier z pieczenia.Potem biszkopt włożyć z powrotem do blaszki ale z czystym wyższym papierem.
  • CIASTO BISZKOPTOWE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I KRÓWKOWĄ 2. Biszkopt posmarować powidłami.
  • CIASTO BISZKOPTOWE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I KRÓWKOWĄ 3. pianka truskawkowa- Truskawki rozetrzeć albo zblendować. Uzupełnić wodą do 1 l. Zagotować, odstawić i rozmieszać z galaretkami. Odstawić do lekkiego tężenia. Jogurt zmiksować,dolewając po trochu tężejącej galaretki. Wylać i rozprowadzić na powidłach.
  • CIASTO BISZKOPTOWE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I KRÓWKOWĄ 4. Przykryć warstwą herbatników.
  • CIASTO BISZKOPTOWE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I KRÓWKOWĄ 5. pianka krówkowa-Zagotować wodę, odstawić, wsypać galaretki i wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego tężenia. Miękką masę zmiksować potem po trochu dolewać tężejącej galaretki i zmiksować.Wylać i rozsmarować na herbatnikach.
  • CIASTO BISZKOPTOWE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I KRÓWKOWĄ 6. Posypać posypką czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z truskawkami

To może cię zainteresować