Ciasto warstwowe z pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt:Mąkę przesiać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownice wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. przestudzić i przekroić na pół, można lekko naponczować.
2.2. Pianka truskawkowa:
Galaretki rozmieszać w przegotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
1/2 kg truskawkek zmiksować w blenderze. Śmietankę ubić na sztywno dodać truskawki i tężejącą galaretkę.
3.Biszkopt przekroic na pol, wylozyc 1/2 pianki truskawkowej na chwile wstawic do lodowki aby pianka lekko stezala. Nastepnie nalozyc druga czesc biszkoptu i pozostala czesc pianki. Poukladac truskawki i wstawic do lodowki do stezenia. Galaretke rozpuscic w 2 szklankach przegotowanej wody, kiedy galaretka zacznie tezec wylozyc na truskawki. Calosc schlodzic.
Komentarze