Ciasto biszkoptowe z truskawkową pianką to jedno z pyszniejszych i wprawdzie moje ulubione. Nie jest skąplikowane w przygotowaniu. Na wierzchu polane sezonowymi, mielonymi truskawkami z galaretką. Nic tylko zajadać.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT :
3 duże jajka
1/3 szklanka cukru
1/3 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
PIANKA TRUSKAWKOWA :
200 ml śmietanki 30 %
250 ml jogurtu naturalnego greckiego
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
2 duże łyżki żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku
250 truskawek
MASA TRUSKAWKOWA:
1 galaretka truskawkowa + 1/2 szklanka wrzątku
250 g truskawek
2-3 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku
DODATKOWO :
truskawki do dekoracji
listki mięty
Ciasto biszkoptowe z truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka bijamy robotem aż będą puszyste jak piana, następnie delikatnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 % C.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie wlewamy zblenderowane truskawki z jogurtem i resztą cukru oraz rozpuszczoną żelatynę.
2.Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w tortownicy, na to wylewamy truskawkową piankę i wkładamy ciasto do lodówki lub na dno zamrażalnika lub lodówki aż masa stężeje. Wyciągamy biszkopt, umieszczamy 2 blat ciasta i lekko go dociskamy. Odkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Truskawki blendujemy, mieszamy z ostudzoną galaretką i cukrem. Pozostawiamy w lodówce, kiedy masa zacznie tężeć wylewamy ją na nasze ciasto i ponownie chłodzimy.
3.Torcik truskawkowy dekorujemy truskawkami i miętą, kroimy na kawałki i podajemy.
Komentarze