CIASTO BISZKOPTOWE Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe z truskawkową pianką to jedno z pyszniejszych i wprawdzie moje ulubione. Nie jest skąplikowane w przygotowaniu. Na wierzchu polane sezonowymi, mielonymi truskawkami z galaretką. Nic tylko zajadać.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT :
    3 duże jajka
    1/3 szklanka cukru
    1/3 szklanka mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    PIANKA TRUSKAWKOWA :
    200 ml śmietanki 30 %
    250 ml jogurtu naturalnego greckiego
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    2 duże łyżki żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku
    250 truskawek
    MASA TRUSKAWKOWA:
    1 galaretka truskawkowa + 1/2 szklanka wrzątku
    250 g truskawek
    2-3 łyżki cukru
    1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku
    DODATKOWO :
    truskawki do dekoracji
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto biszkoptowe z truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mariola Łyczak 1. Całe jajka bijamy robotem aż będą puszyste jak piana, następnie delikatnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 % C.
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie wlewamy zblenderowane truskawki z jogurtem i resztą cukru oraz rozpuszczoną żelatynę.
  • Mariola Łyczak 2. Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w tortownicy, na to wylewamy truskawkową piankę i wkładamy ciasto do lodówki lub na dno zamrażalnika lub lodówki aż masa stężeje. Wyciągamy biszkopt, umieszczamy 2 blat ciasta i lekko go dociskamy. Odkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
    Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Truskawki blendujemy, mieszamy z ostudzoną galaretką i cukrem. Pozostawiamy w lodówce, kiedy masa zacznie tężeć wylewamy ją na nasze ciasto i ponownie chłodzimy.
  • Mariola Łyczak 3. Torcik truskawkowy dekorujemy truskawkami i miętą, kroimy na kawałki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z truskawkami

To może cię zainteresować