Ciasto biszkoptowe z kremem cappuccino i galaretką z wiśniami.
- wyświetlono: 15210 |
- dodany do książki kucharskiej: 19 |
- polecenia: 0
Delikatne ciasto z pysznym kremem i wiśniami z galaretką w sam raz na uroczyste spotkanie z rodziną. Ciasto jest kolorowe i bardzo smaczne.
50min PT50M
Składniki
Blaszka 24x36 cm4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Sól
Tłuszcz i bułka tarta do formy.
Składniki krem
1,5 kostki margaryny(najlepiej Kasia)
1/2 l mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek kawy cappuccino o smaku waniliowym
Ponadto:
2 galaretki o smaku wiśniowym
1 szklanka wiśni
1,5 szklanki soku wiśniowego
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto biszkoptowe z kremem cappuccino i galaretką z wiśniami.
- 1.
Wykonanie: Jajka posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Formę do ciasta natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto. Piekarnik podgrzać, wstawić ciasto i piec w temp. 180 stopni 30 minut. Wystudzić.
1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Mąki, kawę wymieszać z drugą szklanką mleka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, wystudzić. Dodać margarynę i utrzeć na puszystą, jednolitą masę.
Wiśnie wypestkować, zagotować z sokiem, wsypać galaretki, wymieszać. Wiśnie wyjąć a galaretki odstawić do stężenia.
Krem rozsmarować na ciasto, lekko schłodzić. Na wierzch kremu ułożyć dowolnie wiśnie, zalać całość tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce.
Porady
1.Ciasto można też delikatnie nasączyć lub posmarować wierzch dżemem wiśniowym.
Podobne przepisy
Dodane przez: Babcia Tereska
BISZKOPTOWE Z JOGURTEM KAWOWYM I GALARETKĄ...
Ciasto biszkoptowe z kremem jogurtowo-kawowym....
Komentarze