Ciasto bez pieczenia śmieszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty zmielić. Masło roztopić i jeszcze ciepłe zmieszać z biszkoptami. Następnie rozłożyć na tortownicy (26cm) i schłodzić.
Galaretki przygotować w 750 ml wody. Płyn z mandarynek odlać. Żelantynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i podgrzać. Śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Cały czas miksując, do ubitej śmietanki stopniowo dodawać serek mascarpone, a na koniec żelantynę. Masę rozsmarować na schłodzonych biszkoptach. Ułożyć mandarynki i znowu schłodzić. Na koniec wylać na ciasto tężejącą galaretkę.
Porady
Żeby uzyskać kolorowe kleksy w galaretce, należy niewielką ilość galaretki przełożyć do szklanki, a następnie dodać kilka kropli barwnika spożywczego. Wymieszać i łyżeczką robić dowolne kleksy na cieście.
Komentarze