Ciasto amerykan z przyprawą do piernika, jabłkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto cudownie wilgotne (bo z jabłkami) i chrupiące (bo z orzechami), no i pachnące korzeniami, niezbyt słodkie, a przepyszne.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    8 jajek
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1/2 paczki przyprawy do piernika
    6 jabłek
    1 szklanka orzechów włoskich
    1 szklanka oleju
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z orzechami

Ciasto amerykan z przyprawą do piernika, jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Amerykan 1. Jabłka obrać i pokroić.
    Wymieszać mąkę z kakao, przyprawą do pierników, sodą i proszkiem do pieczenia.
    Oddzielić żółtka od białek. Biała ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę.
    Do białek partiami dodawać mąkę (wymieszaną wcześniej z dodatkami), żółtka i olej cały czas dokładnie mieszając dużą łyżką, na koniec dodać jabłka i orzechy, delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180°C, piec 50 min (sprawdzić patyczkiem).
  • Ciasto Amerykan 2. Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia.
  • Ciasto Amerykan 3. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem i pokroić na porcje wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować