Ciasto amerykan z przyprawą do piernika, jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i pokroić.
Wymieszać mąkę z kakao, przyprawą do pierników, sodą i proszkiem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek. Biała ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę.
Do białek partiami dodawać mąkę (wymieszaną wcześniej z dodatkami), żółtka i olej cały czas dokładnie mieszając dużą łyżką, na koniec dodać jabłka i orzechy, delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180°C, piec 50 min (sprawdzić patyczkiem).
2.Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia.
3.Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem i pokroić na porcje wg uznania.
Komentarze