Ciasto Alpejska Słodycz

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto z dwóch mas, jogurtowej i śmietanowej na biszkopcie z orzechami.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    • 6 jajek
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Kakao niepełna szklanka cukru
    • 100 g orzechów laskowych niesolonych
    Składniki na masę jogurtową:
    • Duży jogurt naturalny
    • 1 łyżka żelatyny
    • ½ szklanki cukru pudru
    • Galaretka fioletowa
    Składniki na masę śmietankową:
    • 2 śmietany 30%
    • 2 żółte galaretki
    • Czekolada biała
    • 100 g wiórków kokosowych
    • Galaretka czerwona
    • 2 szklanki wody
    Dodatkowo:
    • 100 g migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto alpejska słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Galaretki czerwona oraz fioletową rozpuszczamy każdą osobno w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia.
    Białko oddzielamy od żółtek i miksujemy mikserem
    Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka.
    Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką z masą jajeczną
  • orzechy 2. Masę biszkoptową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i pokruszone orzechy.
  • ciasto 3. Wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm robiąc dowolny wzorek, na przemian ciasto białe, ciasto kakaowe.
    Pieczemy 30 minut w 180°C.
  • masa 4. W tym czasie jogurty miksujemy mikserem z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną oraz cukrem pudrem i dodajemy fioletową galaretkę pokrojoną w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką.Wylewamy na ostudzony biszkopt.
  • czekolada 5. Następnie rozpuszczamy galaretki żółte oraz czekoladę w dwóch szklankach gorącej wody i studzimy.
  • galaretka 6. Śmietany ubijamy mikserem i dodajemy przestudzone galaretki z czekoladą.
    Masę śmietankową mieszamy z wiórkami kokosowymi i czerwoną galaretką pokrojona w kostkę.
  • migdały 7. Masę wylewamy na masę jogurtową i posypujemy migdałami.
    Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
  • ciasto 8. Ciasto gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jogurt Orzechy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować