Ciasto alpejska słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki czerwona oraz fioletową rozpuszczamy każdą osobno w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Białko oddzielamy od żółtek i miksujemy mikserem
Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką z masą jajeczną
2.Masę biszkoptową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i pokruszone orzechy.
3.Wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm robiąc dowolny wzorek, na przemian ciasto białe, ciasto kakaowe.
Pieczemy 30 minut w 180°C.
4.W tym czasie jogurty miksujemy mikserem z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną oraz cukrem pudrem i dodajemy fioletową galaretkę pokrojoną w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką.Wylewamy na ostudzony biszkopt.
5.Następnie rozpuszczamy galaretki żółte oraz czekoladę w dwóch szklankach gorącej wody i studzimy.
6.Śmietany ubijamy mikserem i dodajemy przestudzone galaretki z czekoladą.
Masę śmietankową mieszamy z wiórkami kokosowymi i czerwoną galaretką pokrojona w kostkę.
7.Masę wylewamy na masę jogurtową i posypujemy migdałami.
Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Komentarze