Kakaowa słodycz

4.5 (183 ocen)

Pyszne i proste ciasto na każdą okazję. Jest szybkie i nie potrzebuje wiele pracy, a efekt zadowoli każdego wielbiciela słodkości, także tego wybrednego.

Składniki:

  • Blacha 24x36

    - ok. 2 duże opakowania herbatników kakaowych ( u mnie Bonitki kakaowe )

    - 1 budyń śmietankowy
    - 1/2 l mleka
    - 1 łyżka masła
    - 3 łyżki cukru kryształu
    - kostka masła roślinnego (250 g)
    - 2 łyżki cukru pudru

    - masa krówkowa w puszce (380 g)
    - 2 galaretki wiśniowe
    - 450 ml śmietany 30 %
    - czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Kakaowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki i w niej rozpuszczamy budyń śmietankowy w proszku. Pozostałą część mleka zagotowujemy z 3 łyżkami cukru kryształu i 1 łyżką masła. Na gotujące się mleko wylewamy rozpuszczony proszek budyniowy i intensywnie mieszając gotujemy budyń. Zostawiamy do wystudzenia.
    Gdy budyń będzie zimny ucieramy kostkę masła roślinnego na puszystą masę. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru pudru i porcjami (łyżką) dodajemy zimny budyń. Ucieramy na gładką masę.
  • 2. Gdy masa będzie gotowa smarujemy nią kolejno każdy herbatnik kakaowy i układamy na dnie blachy. Następnie wykładamy pozostałą część masy i delikatnie, równomiernie rozprowadzamy ją na całości. Na masę układamy drugą warstwę herbatników i smarujemy je masą krówkową. Na to wykładamy ostatnią - trzecią warstwę herbatników kakaowych.
  • 3. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w ok. 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.

    Śmietanę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając łączymy ją z zimną (ale płynną) galaretką.

    Wiśniową śmietankę wykładamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy. Posypujemy drobno startą na tarce mleczną czekoladą. Schłodzić.
  • 4. Herbatniki kakaowe - masa - herbatniki kakaowe - masa krówkowa - herbatniki kakaowe - śmietanka wiśniowa - starta czekolada

Porady

Na trzy warstwy z herbatników zużyłam 56 ciastek (czyli niecałe 2 duże opakowania "Bonitek" z Biedronki. Ciasto najlepiej kroi się i smakuje na drugi dzień, kiedy zmiękną herbatniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować