Ciastka "Zajączki"

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste do przygotowania i pyszne ciastka. Można je przygotować nie tylko na Wielkanoc.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 2 szk,
    masło 200 g,
    żółtka 2 szt,
    cukier puder 1/2 szk,
    cukier waniliowy 2 łyżeczki,
    zimna woda 2 łyżki,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
    dżem brzoskwiniowy,
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka "zajączki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, masła, żółtek, proszku do pieczenia i zimnej wody zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 mm i za pomocą foremki w kształcie zajączka wycinać ciastka. W połowie ciastek za pomocą nakrętki wyciąć dziurkę. Ciastka upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni przez około 10 - 12 minut. Ciastka ostudzić. Ciasta z dziurką posypać cukrem pudrem, a ciastka pełne posmarować dżemem. Na ciastka z dżemem nałożyć ciasta z dziurką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować