Kruche ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego i mlecznej czekolady to idealna słodka przekąska dla małych i dużych. Ciastka przygotowuje się bardzo szybko. W parę chwil mamy przepyszne ciastka do szklanki mleka.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
100 g masła,
5 łyżek masła orzechowego,
pół szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szklanka mąki pszennej,
1 jajko,
100 g mlecznej czekolady z kawałkami orzechów.
Ciastka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy masło, masło orzechowe, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia, mąkę oraz wbijamy jajko. Całość zagniatamy, robimy to dość szybko i tylko do połączenia.
Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mleczną czekoladę z kawałkami orzechów i ponownie zagniatamy.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy 25-30 minut w 190 stopniach góra dół na złoty ładny kolor.
Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i chwilę czekamy aby delikatnie stwardniały. Gorące są bardzo miękkie.
Komentarze