Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Masło,masło orzechowe i jajko ocieplić w temperaturze pokojowej.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
*Do miski włożyć miękkie masło,masło orzechowe i cukier trzcinowy.Ubijać przez około 5 minut aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta.Dodać jajko,wanilię i ubijać jeszcze przez około 3 minuty.
*W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą,proszkiem do pieczenia i solą.Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżka lub krótko zmiksować na jednolitą masę.Dodać kropelki czekolady (lub pokrojoną czekoladę) i delikatnie wymieszać.
*Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów.Można wykładać masę za pomocą łyżki do lodów (jedna łyżka) lub zwykłą łyżką stołową (2 łyżki) bez uklepywania masy,na blaszce masa ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba,podczas pieczenia rozejdzie się na boki.
*Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut,aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone,ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie.Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.
SMACZNEGO! :)
Komentarze