Polecam kruche ciasteczka do przygotowania których nie są potrzebne żadne foremki. Ciastka są posmarowane czekoladą i posypane żurawiną oraz pistacjami. Idealnie nadają się do popołudniowej kawki.
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki,
jajko 1 szt.,
cukier 3 łyżki,
masło 120 g,
sól 1 szczypta,
skóra starta z 1/2 cytryny,
czekolada gorzka 100 g,
posiekane pistacje bez soli 3 łyżki,
posiekana żurawina 3 łyżki,
mleko 3 łyżki,
Ciastka z czekoladą, pistacjami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać mąkę, skórkę z cytryny, sól i zagnieść ciasto. Ciasto odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 4 – 5 mm i powycinać prostokąty o wymiarach 4 cm x 8 cm. Ściąć rogi każdego prostokąta i delikatnie zaokrąglić. Ciastka piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasta ostudzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić wraz z mlekiem. Za pomocą pędzelka posmarować każde ciastko. Posypać żurawiną i pistacjami.
Komentarze