Ciastka z czekoladą, pistacjami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam kruche ciasteczka do przygotowania których nie są potrzebne żadne foremki. Ciastka są posmarowane czekoladą i posypane żurawiną oraz pistacjami. Idealnie nadają się do popołudniowej kawki.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki,
    jajko 1 szt.,
    cukier 3 łyżki,
    masło 120 g,
    sól 1 szczypta,
    skóra starta z 1/2 cytryny,
    czekolada gorzka 100 g,
    posiekane pistacje bez soli 3 łyżki,
    posiekana żurawina 3 łyżki,
    mleko 3 łyżki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Ciastka z czekoladą, pistacjami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać mąkę, skórkę z cytryny, sól i zagnieść ciasto. Ciasto odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 4 – 5 mm i powycinać prostokąty o wymiarach 4 cm x 8 cm. Ściąć rogi każdego prostokąta i delikatnie zaokrąglić. Ciastka piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasta ostudzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić wraz z mlekiem. Za pomocą pędzelka posmarować każde ciastko. Posypać żurawiną i pistacjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować