Ciasteczka z żurawiną i czekoladą

4.75 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruche ciasteczka z suszoną żurawiną, kawałkami mlecznej czekolady oraz nutą cytryny. Rozpieszczą kubki smakowe wszystkich małych oraz dużych smakoszy. Są szybkie i proste w przygotowaniu, delikatne oraz mięciutkie w środku.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 230 g mąki pszennej
    - 160 g drobnego cukru
    - 120 g masła
    - 2 małe jajka
    - 1 szklanka suszonej żurawiny
    - 70 g mlecznej czekolady
    - 2 łyżki mleka
    - 1 łyżeczka aromatyzowanej skórki cytrynowej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Ciasteczka z żurawiną i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy kolejno jajka oraz mleko i dokładnie łączymy wszystkie składniki (możemy użyć miksera).
  • 2. Do powstałej masy dodajemy skórkę cytrynową oraz dosypujemy partiami mąkę z proszkiem. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Masę wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.
  • 3. Po tym czasie formujemy z masy w dłoniach kulki, które delikatnie spłaszczmy (najlepiej robić to lekko zwilżonymi dłońmi). Porcje uformowanej masy układamy (z zachowaniem odstępów) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 12 - 13 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu odstawiamy je na chwilę do stężenia.

Porady

PRZECHOWYWANIE: Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku próżniowym lub dużym słoju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszona żurawina Czekolada mleczna Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować