Ciastka krokantowe z kremem czekoladowo-nugatowym

0 (0 ocen)

Ciastka przekładane gęstym kremem czekoladowo-nugatowym, są bardzo chrupiące przez dodatek krokantu i posypki. Można je upiec dużo wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodzie.

Składniki:

  • 270 g masła
    150 g brązowego cukru
    1 jajko
    2 żółtka
    380 g mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    120 g krokantu z orzechów laskowych

    Wierzch ciastek:
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 łyżki orzechów laskowych bez skórki
    1 żółtko
    1-2 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego
    3 łyżki grubego cukru brązowego

    Krem:
    200 g kuwertury czekoladowej ciemnej
    200 g twardego nugatu
    100 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka krokantowe z kremem czekoladowo-nugatowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło należy sklarować czyli oddzielić z niego białko. Masło przełóż do rondelka, rozpuść je, masło podczas gotowania zacznie szumieć i powstanie na górze biała warstwa, należy ją zebrać i wylać, masło przelewamy delikatnie do innego rondelka pozostawiając na dole biały osad, który odlewamy. Masło odstaw do schłodzenia.
  • 2. Do misy miksera przełóż sklarowane masło, dodaj cukier i zmiksuj. Do masy dodaj jajko i żółtka, zmiksuj. Do masy dodaj mąkę i kakao, wmieszaj porządnie. Na koniec wsyp krokant i dodaj skórkę pomarańczową, krótko wymieszaj. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź 30 minut w lodówce.
  • 3. Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki, wywałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Z ciasta wykrawaj okręgi o śr. 5-6 cm, odkładaj na blachę. W miseczce wymieszaj 1 żółtko i 1 łyżkę mleka skondensowanego. Każde ciastko posmaruj żółtkiem, połowę posyp brązowym cukrem, posiekanymi orzechami laskowymi i skórką pomarańczową. Ciastka piecz w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut. Pozostaw na blaszce do całkowitego ostygnięcia.
  • 4. Kuwerturę rozpuść w kąpieli wodnej. W garnuszku podgrzej mleko skondensowane, dodaj do niego posiekany nugat, gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia nugatu. Masę nugatową wmieszaj do rozpuszczonej czekolady, dodaj też skórkę pomarańczową. Odstaw, by krem ostygł i zgęstniał.
  • 5. Każdy krążek bez posypki posmaruj kremem i nałóż krążek z posypką. Ciastka odłóż do chłodnego, by krem dobrze zastygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować