Ciastka przekładane gęstym kremem czekoladowo-nugatowym, są bardzo chrupiące przez dodatek krokantu i posypki. Można je upiec dużo wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodzie.
Składniki:
270 g masła
150 g brązowego cukru
1 jajko
2 żółtka
380 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
120 g krokantu z orzechów laskowych
Ciastka krokantowe z kremem czekoladowo-nugatowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło należy sklarować czyli oddzielić z niego białko. Masło przełóż do rondelka, rozpuść je, masło podczas gotowania zacznie szumieć i powstanie na górze biała warstwa, należy ją zebrać i wylać, masło przelewamy delikatnie do innego rondelka pozostawiając na dole biały osad, który odlewamy. Masło odstaw do schłodzenia.
2.Do misy miksera przełóż sklarowane masło, dodaj cukier i zmiksuj. Do masy dodaj jajko i żółtka, zmiksuj. Do masy dodaj mąkę i kakao, wmieszaj porządnie. Na koniec wsyp krokant i dodaj skórkę pomarańczową, krótko wymieszaj. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź 30 minut w lodówce.
3. Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki, wywałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Z ciasta wykrawaj okręgi o śr. 5-6 cm, odkładaj na blachę. W miseczce wymieszaj 1 żółtko i 1 łyżkę mleka skondensowanego. Każde ciastko posmaruj żółtkiem, połowę posyp brązowym cukrem, posiekanymi orzechami laskowymi i skórką pomarańczową. Ciastka piecz w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut. Pozostaw na blaszce do całkowitego ostygnięcia.
4.Kuwerturę rozpuść w kąpieli wodnej. W garnuszku podgrzej mleko skondensowane, dodaj do niego posiekany nugat, gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia nugatu. Masę nugatową wmieszaj do rozpuszczonej czekolady, dodaj też skórkę pomarańczową. Odstaw, by krem ostygł i zgęstniał.
5.Każdy krążek bez posypki posmaruj kremem i nałóż krążek z posypką. Ciastka odłóż do chłodnego, by krem dobrze zastygł.
Komentarze