1.
250 gram masła rozdrobnić, zmiksować, dodać 1 szklankę drobnego cukru, cukier waniliowy, ubić razem, dodać 3 żółtka, 2 łyżki gęstej smietany 36% lub Mascarpone, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki wiórków kokosowych, 25 dag kleiku ryżowego bezmlecznego np. marki Nestle.
Wszystko dodać od razu i całość wyrobić ręcznie, dodać 3 białka ubite ze szczyptą soli, zlepić w kulę, przykryć. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
2.
Z ciasta rwać kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze piekarnikowej /u mnie szklana/inną lepiej wysłać papierem do pieczenia, niczym nie smarować.
Będzie 6 rzędów po 5 sztuk= 30 sztuk ciasteczek, rosną w czasie pieczenia.
Piec ok. 20 minut na złoty kolor. Sprawdzić czy dół jest dostatecznie upieczony. Bardzo smaczne ciasteczka.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze